GÉMKAPOCS

KESZTHELYI TÁRSASJÁTÉKOS KLUB A GOLDMARKBAN

A katedrális

2014. október 9. |

SZUBJEKTÍV

Sajnos kis hazánkban méltánytalanul ismeretlen ez a nagyszerű játék, talán mert nemigen lehet beszerezni sem, mi is Németországból vásároltuk évekkel ezelőtt. Ken Follet leghíresebb regényének társasjáték változatáról van szó, amely germán barátainknál a Die Saulen der Erde, az angolszász kollégáknál pedig The Pillars of the Earth címen fut. Tipikus munkáselhelyezős eurogém, kifejezetten igényes és látványos kivitelezésben, a tábla közepén egy meglehetősen impozáns fa katedrálissal, amit körről-körre építgetünk, míg el nem készül, s ezzel véget nem ér a játék. A legszebb társasjátékok egyike. Amikor megvettük sokat játszottunk vele, mert akkoriban még alig volt 20-30 játékunk, s ez a legkomolyabbak közé tartozott. Mióta kétszáz körül van már a társasaink száma, ritkábban kerül elő, de ha mégis levesszük a polcról, mert valaki szeretné kipróbálni, újra és újra megerősödik bennünk, hogy bizony többet kellene játszani ezzel is, mert a Katedrális tényleg jó játék. Kicsit olyan a társasok között, mint a Mercedes az autók sorában – lehet, hogy nem dobogtatja meg a szívünket, mint egy tűzpiros Ferrari hibrid Lexus, de a német elegancia és megbízhatóság garancia arra, hogy mindenkinek egy felső-középkategóriás élményben legyen része.

A JÁTÉK LÉNYEGE

A játékosok célja, hogy minél több győzelmi pontot gyűjtsenek a játék során. Ebből a legtöbbet a mesterembereink révén tudunk szerezni, akiknek azonban nyersanyagokra van szükségük, amiket a munkásainkkal tudunk gyűjteni.

Először tehát építőanyag és mesterkártyákat választunk – amelyhez a munkásainkat kell a körök elején véletlenszerűen felcsapott nyersanyagkártyák között szétosztanunk. Ezután egy fekete vászonzsákból sorra kihúzzuk az építészeket, ami ugyan meglehetősen szerencsefüggőnek tűnik, azonban a véletlenszerűen kialakuló sorrendet minden húzás után megváltoztathatjuk, ha fizetünk azért, hogy a helyünk biztosítva legyen. Ez így már egészen érdekessé teszi ezt az akciófázist is. Ehhez persze pénzre van szükség, amihez egy külön sáv tartozik a táblán, a játék során itt vezetjük a költéseinket és a bevételeinket is.

Miután tehát valamennyi építész kikerült a zsákból, és kialakult a végső sorrend, egymás után felhelyezzük őket a még szabadon lévő akciómezők egyikére. Ezek között van, amelyek a kör esetleges negatív eseménykártyái ellen jelentenek védelmet (ez például egy tipikusan alulértékelt akcióhely, pedig általában nagyon jól jár, aki ezt befoglalja), vannak, amelyek bónusz munkásokat adnak a következő körre, amelyekkel elkerülhetjük az adófizetést, vagy új mesterembereket, esetleg támogató nagyurakat nyerhetünk meg magunknak, megszerezhetjük a kezdőjátékosi pozíciót, vagy azonnali győzelmi pontokat gyűjthetünk be. (Nekem például ez utóbbi a kedvencem, sokszor nyertem már a sok kicsi sokra megy hozzáállással körönként begyűjtött két pontok miatt.)

Miután végrehajtottunk minden akciót, beváltjuk a nyersanyagainkból szerezhető győzelmi pontjainkat, amihez a rendelkezésre álló mesterembereink képességeit használhatjuk fel, majd feltöltjük a táblán lévő készleteket, felhúzzuk a katedrális következő szintjét, és jöhet is az új kör.

A játék nagyon jól ki vagy egyensúlyozva, általában szoros eredményekkel szoktuk zárni a játszmákat. Minden körhöz saját mesterek tartoznak, egyre erősebb képességekkel, tehát a játék során mindenképpen érdemes folyamatosan cserélni az embereinket, ugyanis mind a mesterek, mind a körönként megtartható, fel nem használt nyersanyagok limitálva vannak, így nem tudjuk őrizgetni a cuccainkat, hogy azokat csak az utolsó, egyszerre sok pontot adó körökre tartogassuk.

Tapasztalataim szerint kell legalább két játék ahhoz, hogy átlássuk a játék lehetőségeit, vérre menő (és kiegyenlített) küzdelmet tehát inkább csak a harmadik játszmától tervezzünk.

Az alapjáték sajnos csak négy személlyel játszható, de létezik hozzá hat személyig kiegészítő – amit már évek óta hajkurászok ebayen, de még mindig nem sikerült megszereznem.

SZABÁLYOK ÉS JÁTÉKISMERTETŐK

KINEK AJÁNLJUK?

Ez inkább gémer játék, ami a játékidőn is meglátszik. Összetett munkáselhelyezős társas, a kártyákon lévő szövegek miatt kell egy kis nyelvtudás is, bár a neten megtalálhatók a magyar kártyasegédletek. Haladó játékosoknak, a kifejezetten szép kivitelezésű játékokat szeretőknek, a társasjátékokról művészi fotókat készítőknek, a Mercedes-minőséget elváróknak, és természetesen Ken Follet rajongóknak kihagyhatatlan!

A KLUBUNKBAN JELENLEG ELÉRHETŐ

  • Alapjáték

KÉPMUTATÁS

Hozzászólás