GÉMKAPOCS

KESZTHELYI TÁRSASJÁTÉKOS KLUB A GOLDMARKBAN

Arkadia

2014. április 16. |

SZUBJEKTÍV

Ez egy könnyed stratégiai városépítő játék, amiről egy sor különböző játék jut eszembe. Van benne egy kis tetriszezés, legózás, műanyag katonázás, kártyázás, kincsgyűjtögetés. A játék érdekessége és különlegessége, hogy két eléggé eltérő irányban kell egyszerre taktikáznunk. Egyrészt építgetjük a várost, amit hosszú távon is okosan csinálni nem is olyan egyszerű dolog, másrészt nagyon nem mindegy, mikor és milyen árfolyamon váltjuk be a pecsétjeinket kincsekre. Szerintem épp emiatt az Arkadia már egy közepesen komoly stratégiai játék – egy nagyjából azonos kaliberű asztaltársaság esetében bizony nagyon szoros játékot eredményezhet. Mostanában elég könnyen beszerezhető, és nem is túl drága, 4-7.000 Ft között meg lehet venni, és ezt a pénzt abszolút meg is éri. Sajnos négynél többen nem lehet játszani, viszont tapasztalataink szerint ketten is élvezetes. Összegzésként: a kategóriájához képest kifejezetten okos és sokrétű játék, a szabályai azonban könnyen megtanulhatók.

A JÁTÉK LÉNYEGE

Minden játékosnak van tizenegy építőmestere, illetve van néhány közösen használható “semleges” bábu is. Az építéskártyáinkból válogatva különböző formájú épületeket húzhatunk fel a városban – ez a tetriszezős rész. Ezekre aztán különböző színű céhpecsétek kerülnek, ezeket kell gyűjtögetnünk, és a lehető legjobbkor, a legmagasabb elérhető árfolyamon pénzre váltanunk, a játékot ugyanis az nyeri, akinek a legtöbb aranya lesz a végén. Az épületeket úgy vehetjük birtokba, hogy körbeállunk egy már letett épületet, függetlenül attól, hogy ki tette le. Ha valamelyik épület teljesen körbe lett kerítve építőmesterekkel vagy más épületekkel, akkor azt kiértékeljük – így tudunk pecséteket szerezni, ahány emberünk van az épület körül, annyit. Közben építgetjük a város közepén lévő kastélyt, amelynek a pillanatnyi állapota mutatja az egyes pecsétfajták aktuális árfolyamát. Ez minden épület kiértékelése után változni fog, ezért nagyon is sokat számít, mikor adjuk el az addig felhalmozott pecsétjeinket, mert lehet, hogy mire legközelebb ránk kerül a sor, már durván leértékelődött éppen az a pecsétfajta, amiből egy kilónyit gyűjtögettünk a paravánunk mögé.

SZABÁLYOK ÉS JÁTÉKISMERTETŐK

KINEK AJÁNLJUK?

Jó kis családi játék, 12 évtől fölfelé bátran ajánlható mindenkinek. Bár a szabályok nem bonyolultak, de alapvetően többfelé kell figyelni és stratégiázni a játék során, így igazán jó eredményeket komolyabb társasjátékos múlt és gyakorlat nélkül nehéz elérni. A játék nem kifejezetten konfrontatív, így nem kell nagy balhéktól tartani, bár azért keresztbe lehet tenni egymásnak akár az épületek elorozásával, akár az árfolyamok manipulálásával.

A KLUBUNKBAN JELENLEG ELÉRHETŐ

IGEN

KÉPMUTATÁS

És neked hogy tetszik a játék? Írd meg a hozzászólásoknál!

Hozzászólás