GÉMKAPOCS

KESZTHELYI TÁRSASJÁTÉKOS KLUB A GOLDMARKBAN

Camel Up

2015. január 31. |

SZUBJEKTÍV

Gémer körökben a Camel Up-nak nincs túl jó híre, azért meg különösen sokan fújtak, hogy tavaly ez a játék kapta meg a német év játéka díjat. Olvastam a rengeteg véleményt, és elkapott a csordaszellem: nekem se tetszett, pedig még a dobozát se láttam élőben. A szilvesztereket már évek óta baráti társasozással szoktuk tölteni, és idén előkerült egy Camel Up a házigazdáéknál. Rögtön kettőt is játszottunk vele, és annyira jól szórakoztunk közben, hogy azóta már megvettük magunknak is. Nyilván nem egy hatórás agyégető szerepjáték, amit tematikus háttérzenével, jelmezbe öltözve kell játszani a játékélmény maximalizálása érdekében, de a maga kategóriájában szuper családi játék. Azóta sokat gondolkodtam azon, hogy a Spiel des Jahres díjat milyen szempontok alapján ítélik oda, és egyre inkább azt gondolom, hogy az a játék nyer, amelyet nem lehet az első játék után elpakolni, hanem azonnal még egyet tolni kell belőle. A Camel Up is ilyen. Könnyed, laza, vicces, és mivel nagy a szerencsefaktora, végig lehet izgulni az egészet, s ha vége, jöhet rögtön a következő. Az utóbbi idők egyik legkellemesebb csalódósa volt, nagyszerű beugró a társasozás világába.

AMI A LEGJOBBAN TETSZIK BENNE…

Hogy az elejétől a végéig minden és bármi megtörténhet benne. Hányszor történt már meg, hogy a biztos befutó végül mégsem nyert, a leghátul kullogó teve pedig a végére megtáltosodott, a kettő közt pedig mindenki bukta a fogadásait! Totál kiszámíthatatlan játék – de ebben éppen ez a legjobb!

A JÁTÉK LÉNYEGE

Színes fatevék körbe-körbe rohangálnak egy piramis körül. Nincs saját tevénk, mi csak fogadásokat kötünk arra, hogy melyik lesz a győztes – ami a legtöbb esetben még a cél előtti körben sem biztos. Minden tevének van egy kockája is, amit a piramisból rázunk ki, minden körben egyet-egyet. A kidobott színű tevével lelépjük a kockával kidobott lépéseket, és utána jöhet az agyalás, megtesszük-e a tétjeinket, vagy várunk, míg egyértelműbb lesz a helyzet.

Hogy ne legyen annyira kiszámítható a játék, a tevék egymás tetejére is ugrálhatnak, és ha egy rakás alján lévőnek kell épp előrefelé mozogni, vissza magával az összes többit is, aki a nyakában púpjain ücsörög. Ez azért számít, mert mindig az van legelöl, aki a tevetorony tetején van, már legalábbis abból a kupacból. Ha mind az öt teve lelépte a maga lépéseit, vége a futamnak, és jöhet a pontozás, majd az új kör, míg a leggyorsabb be nem ér a célba.

Mi, a játékosok, eközben fogadásokat köthetünk, melyik teve lesz a futam, vagy az egész verseny győztese. A fogadáskártyák azonban limitáltak, minél hamarabb tesszük meg a tétjeinket, annál  több pénz üti a markunk, és a játékot pénzre játsszuk: az nyer, akinek a verseny végére a legtöbb lesz belőle. Ennek érdekében kicsit még manipulálhatjuk a versenyt, gyorsító és lassító lapkákat lerakosgatva a még hátralévő tevék elé.

Van belőle magyar kiadás – nem mintha a játék nem lenne teljesen nyelvfüggetlen. Viszont négy-öt játékosnál többel nem ajánljuk, hét főnél már volt olyan szakasz, amikor az utolsó játékos sorra se került.

SZABÁLYOK ÉS JÁTÉKISMERTETŐK

KINEK AJÁNLJUK?

Kellemes, könnyed családi játék, kifejezetten alkalmas megszerettetni a társasozást azokkal, akik a Monopoly-n kívül másról nemigen hallottak. Szerintem a gyerekek is élvezik (mi még nem próbáltuk), mivel a szabályok pofonegyszerűek, tippelgetni meg mindenki tud. Ajánljuk még a sportfogadásból elszegényedőknek és a Forma 1 rajongóknak (ööö… utóbbiaknak talán mégse biztos).

A KLUBUNKBAN JELENLEG ELÉRHETŐ

  • Igen, már legalább két doboz

KÉPMUTATÁS

VIDEÓ

Hozzászólás