GÉMKAPOCS

KESZTHELYI TÁRSASJÁTÉKOS KLUB A GOLDMARKBAN

Carcassonne

2014. április 17. |

SZUBJEKTÍV

A Carcassonne egyike azoknak a klasszikusoknak, amelyek a legtöbbünknek a Gazdálkodj okosan! és a Rizikó világán túli társasozás belépő játékai voltak. A Catan telepeseivel együtt talán az első nagy wow-élmény forrása volt a mi számunkra is ez a játék, emlékszem, szó szerint százszámra nyomtuk a carcassonne-partikat az első időkben (amikor még nem volt más játékunk), és minden ismerősünket Carcassonne-dobozokkal leptünk meg, ha ajándékot kellett vinnünk. Mind a mai napig a Carcassonne az egyike azoknak a játékoknak, amit elsőként mutatunk meg azoknak, akik még “sohasem” társasoztak, s eddig még nem volt olyan, aki nem akart rögtön még egyet játszani vele.

Természetesen hamar elkezdtük gyűjtögetni a kiegészítőket hozzá – bár meg kell vallanom, még elég keveset sikerült felhalmoznunk belőlük. Külön honlapot is készítettem a Carcassonne-nak, ami aztán átkerült ide, összeszedve minden kiadott, és rengeteg rajongói bővítést, és azon agyaltam, hogyan tudnék carcassonne-manufaktúrát csinálni itthon, hogy a nem kapható lapkákat legyárthassam. Szerencsére az elmúlt években sok kiegészítő megjelent vagy vált kaphatóvá nálunk is, nem is megfizethetetlen áron (egy “nagydobozos” kiegészítő 3000 Ft körül már beszerezhető). Csak a hivatalosan megjelent bővítésekből legalább 25-30 kisebb-nagyobb doboz van, ami azt jelenti, hogy az alapjáték 72 lapkáját  gyorsan fel lehet bővíteni akár 500 lap fölé is, és a fanatikusok akár egy kisebb panelt is leburkolhatnak az egymás mellé lerakott lapkákkal. Hm, egyszer talán ki kellene próbálni, talán bekerülnénk a Guinness-rekordok könyvébe is :-)

A JÁTÉK LÉNYEGE

A játékosok különböző tereplapkákat helyeznek le egymás után, amelyekre vagy tesznek egy saját bábut, vagy nem. Ha ráteszik, elfoglalják, és pontokat kapnak értük, ami jó – de a legtöbb esetben az a bábujuk addig nem használható fel újra, amíg az adott terület nem válik kiértékelhetővé nem válik. És mivel véges számú emberkével rendelkezünk, ez már nem feltétlenül jó. Az alapfelállás tehát az, hogy építgetjük Carcassonne világát és lestoppoljuk a jó területeket, majd megpróbáljuk a saját területeinket tovább fejleszteni, hogy még több pontot érjenek. Persze “agresszív játékmódban” el is orozhatjuk egymás lapkáit, ha – bizonyos szabályok betartásával – “leszaporodjuk” a másik játékost egy adott területen – de ez könnyen a családi béke felbomlásához vezethet (különalvás, a gyerek nem kap vacsorát, stb. :-) Erre az élményre fejel rá aztán az a kismillió kiegészítő, amivel Dunát is lehetne rekeszteni. Feldobhatjuk a a játékot tavakkal, folyókkal, kolostorokkal, várral, gróffal, sárkánnyal és hercegnővel, hidakkal, alagutakkal, bazárokkal, kereskedőkkel, polgármesterrel, malacokkal, katapulttal, apátsággal, szekérrel, ostrommal, pestissel, építőmesterrel, erődökkel, repülő szerkezetekkel, sürgönyökkel, aranybányákkal, mágusokkal, rablókkal, meg a jó ég ki tudja még mi mindennel. Szóval könnyen összejön vagy fél hektárnyi pályanagyság…

Egy teljesen opcionális (házi) szabálykiegészítés: hogy ne legyen teljesen véletlenszerű a lapkahúzás (mert egyébként az), lehet úgy is játszani, hogy mindig három lap van a kezünkben, amiből egyet teszünk le a saját körünkben. Így már lehet egy kicsit stratégiázni is.

A játék egyébként teljesen nyelvfüggetlen!

SZABÁLY ÉS JÁTÉKISMERTETŐK

KINEK AJÁNLJUK?

Igazi belépő és családi társas – mindenkinek nagy élmény, aki most ismerkedik a társasjátékos világgal. A szabályok nagyon egyszerűek, és simán le lehet nyomni belőle egy csomó partit egymás után, mert a játékidő sem túl hosszú (már ha nincs túl sok kiegészítője az embernek).

A KLUBUNKBAN JELENLEG ELÉRHETŐ

  • Alapjáték
  • Első kiegészítő
  • Király, gróf és kolostorok
  • Torony
  • A hercegnő és a sárkány

KÉPMUTATÁS

Hozzászólás