GÉMKAPOCS

KESZTHELYI TÁRSASJÁTÉKOS KLUB A GOLDMARKBAN

Cash’n’Guns

2014. október 20. |

SZUBJEKTÍV

Igazi partijáték, pofonegyszerű, laza, vicces, mindenféle társaságnak fantasztikus szórakozást tud nyújtani ez a rablópancser-civakodás a zsákmány fölött, óvodától a nyugdíjas otthonig, ahogy a mellékelt képek is mutatják. A kiegészítővel már nem csak sombrerós maffiózók, hanem japán jakuzák bőrébe is belebújhatunk, és szamurájkarddal vagy dobócsillagokkal is vagdalkozhatunk már akár kilenc fős társaságban, sőt, nemrég majdnem sikerült egy UZI-s kiegészítőt is beszereznem ebayen, de sajnos az utolsó pillanatban túllicitáltak.

A játékkal kapcsolatos legkellemetlenebb hír, hogy itthon gyakorlatilag már beszerezhetetlen, pedig szerintem óriási siker lenne akár a tesco polcain is.

A JÁTÉK LÉNYEGE

A sztori röviden: mi, a játékosok, épp kiraboltunk egy bankot, és el kéne osztani a zsákmányt. Csakhogy túl sokan vagyunk rá, amúgy is önző dögök vagyunk, és mindenki mindig mindent magának akar, ahogy ez általában lenni szokott ebben a szakmában, ezért nemes egyszerűséggel egymásnak esünk.

Mindenkinek van nyolc ugyanolyan kártyalapja. Ebből öt klikk-lap, ami azt jelenti, hogy besült a fegyverünk, bénák vagyunk, elfelejtettünk betárazni  a lényeg, hogy nem tudunk lőni. Van két bangünk, amivel már lőni is tudunk, illetve egy bang-bang-bang-je, ami azt jelenti, hogy aki ezt választja, az mindenkinél hamarabb lő. A körök elején kijátszunk egy lefordított lapot a még meglévők közül, majd – némi mérlegelés után – ráfogjuk a habosított műanyagból készült fegyverünket az egyik rabló kollégánkra. Ezután mindenkinek lehetősége van győzködni a többieket, hogy miért is kéne kiszállni az osztozkodásból, és inkább elsunnyogni balszélen. Vagyis a gyávák visszakozhatnak, és ők kimaradnak a lövöldözésből. Különösen akkor tanácsos eloldalogni, ha egy egész asztaltársaságnyi pisztoly csöve meredezik ránk fenyegetően – ilyenkor legalább egy biztosan töltve is van. Aki játékban marad, az felfedi a kártyáját, és jöhet a csihipuhi. A túlélők pedig a kör végén osztozkodhatnak a zsákmányon. Ennek azért van egy kis plusz pikantériája, ugyanis csak egyenlően lehet szétosztani a zsét, anélkül, hogy a címleteket felváltanánk. Amit nem tudunk elosztani, az a következő kör zsákmányát növeli.

Nyolc kör van, egyre fogynak a lapok, és mivel csak háromszor tudunk lőni, szükség van némi taktikázásra is. Kénytelenek vagyunk blöffölni, könyörögni, taktikázni, vagy ha nagyon muszáj, gyáván az asztal alá bújni – vagy ezek hiányában kamikaze módon a túlélésre játszani. Van, amikor ez is bejön.

Az alapjáték tartalmaz két további játék variánst is, amivel feldobhatjuk a gengszteresdit: használhatunk karakter kártyákat, amelyek egyedi képességekkel ruháznak fel bennünket, illetve van egy beépített zsarus modulja is a játéknak. A kiegészítő dobozban pedig, ahogy említettem már, jönnek a jakuzák, az összeszerelhető szivacs-szamuráj kardjukkal.

Haláli egy játék – nagy kár, hogy nem kapható.
FRISSÍTÉS: megjelent a 2. kiadás, tehát aki egy jó partijátékra vágyik, annak irány a bolt!

SZABÁLYOK ÉS JÁTÉKISMERTETŐK

KINEK AJÁNLJUK?

Gengsztereknek, jakuzáknak és hasonló foglalkozást űzőknek csapatépítő tréningekre. Mindenféle családi-rokoni-baráti társaságoknak, a rejtett vagy nyilvánvaló feszültségek levezetésére. Kicsiknek és nagyoknak, akár vegyesen is. Esetleg még önkormányzati képviselőknek, ha unalomba fulladnának a testületi ülések.

A KLUBUNKBAN JELENLEG ELÉRHETŐ

  • Alapjáték
  • Jakuza kiegészítő

KÉPMUTATÁS

Hozzászólás