GÉMKAPOCS

KESZTHELYI TÁRSASJÁTÉKOS KLUB A GOLDMARKBAN

Catan telepeseinek hétköznapjai

2014. április 12. |

SZUBJEKTÍV

A mi sztorink is a Catannal kezdődött… Nem voltunk nagy társasjáték fanok, amikor az egyik karácsonyra a gyerekeink kaptak egy Catan Juniort az öcséméktől. Mit ne mondjak: mániákusok lettünk. Később valami torrenten megtaláltam a fájlokat, kinyomtattuk és legóalkatrészekkel nyomtuk tovább egy éven keresztül, s bármennyire is szánalmas volt ez a handmade verzió, hihetetlenül jól szórakoztunk. Következő karácsony előtt aztán rábeszéltük a szüleimet, hogy a “gyerekeknek” vegyék meg a felnőtt verziót (haha). Az unokákért mindent, úgyhogy apukám nagy lelkesen elrobogott az Auchanba, és megvette nekünk a tengeri utazós kiegészítőt – mert nem olvasta el, hogy az kiegészítő. Biztos annak volt a legszebb a doboza. Nagy büszkén megmutatta a szerzeményét még csomagolás előtt, így “kénytelenek voltunk” mi megvenni az alapjátékot hozzá, és ha már lúd, legyen kövér, egy szuszra a hatjátékos dobozt is melléraktuk. Hát így szól a családi legendárium… azóta eltelt pár év, közel kétszáz játékunk van, társasjátékokat tervezek, írok a JEM-be, gémer lettem.

Ha egy társasjátékszűz barátunkat a szenvedélyes kultúrmissziónk részeként rá akarunk szoktatni a társasozásra, biztos, hogy a Catant vesszük elő. Eddig nagyjából 100%-os a siker-rátánk, akivel eddig játszottunk, az azonnal repetát kért belőle. A Catan a modernkori társasjátékozás egyik alapjátéka – ahogy azt mondani szokták: “van élet a Gazdálkodj okosan-on túl is”, és ez az élet bizony itt kezdődik, Catan szigetén.

Igazi belépő játék és családi társas – a kistinik már simán megértik, a kisebbeknek pedig van belőle gyerekverzió. Építkezhetünk, stratégiázhatunk, ha akarunk, még gonoszkodhatunk is, de mivel elég rendesen szerencsefüggő, senkinek nem fognak elfüstölni a neuronjai, miközben hat körre előre megpróbálja lemodellezni valamennyi ellenfele lépéseit. Cserébe viszont garantáltan agyonizgulhatjuk magunkat az állandó kockadobálások miatt, amik gyakorlatilag minden lehetőségünket meghatározzák. Ráadásul elég sok kiegészítő elérhető hozzá már magyarul is, amivel egyre összetettebbé, és így még hosszú ideig újrajátszhatóvá tehetjük a játékunkat. Én az eredeti fa alkatrészes verziót jobban szeretem, de az utolsó két kiegészítőt (a kereskedős-barbárost és a kalózost) már csak a műanyagos változathoz forgalmazzák, amit jó tudni és lehet sajnálni.

A JÁTÉK LÉNYEGE

A Catan egyik nagy erőssége, amivel a megjelenésekor stílust teremtett, a teljesen szabadon összeállítható játéktér. A különböző hatszögletű térképelemekből minden játék elején olyan világot állítunk össze, amilyet csak akarunk, így nagy eséllyel sosem lesz két ugyanolyan partink. A hatszögletű térképelemek különböző típusú nyersanyagokat termelnek azoknak a játékosoknak, akik a mező köré építkeztek, ha az éppen soron lévő játékos a mező számát dobja ki a dobókockákkal. A nyersanyagokból utakat, településeket és városokat építhetünk, amivel egyre több és különböző számú nyersanyagtermő mező mellé települhetünk, és így egyre többször kaphatunk valamilyen építőanyagot – amíg valaki hetest nem dob (olyan számkorong ugyanis nincs a játékban), és ha sok lapunk van, el kell dobnunk a felét, ráadásul még a maradékból is rabol a rabló.

A kiegészítőkkel már hajózhatunk is, lovagokat és speciális nyersanyagokat illetve fejlesztési kártyákat hozhatunk játékba. A lovagos kiegészítővel az egymással vetélkedő telepeseknek együtt a barbár hordák ellen is védekezniük kell, így bekerül a játékba egy párhuzamos kooperatív elem, emiatt ezt a kiegészítőt feltétlenül ajánlom a catanozáshoz.

SZABÁLYOK ÉS JÁTÉKISMERTETŐK

KINEK AJÁNLJUK?

Mindenkinek. A társasjátékszűzeknek. Kicsiknek és nagyoknak, családoknak és baráti társaságoknak. Szilveszteri bulira (hejj, de sokat játszottuk az első években). Nem véletlenül vált abszolút klasszikussá ez a játék, és bár az 1995-ös debütálása óta számtalan szebb, összetettebb és sokszínűbb játék jelent meg a piacon, a Catan megmaradt a talán leguniverzálisabb társasjátéknak. De a kiegészítők kötelezők hozzá!

A KLUBUNKBAN JELENLEG ELÉRHETŐ

  • Alapjáték / fa alkatrészes
    • Hat személyes kiegészítés
    • Tengeri utazó
    • Lovagok és városok
    • Mindenféle minikiegészítő
  • Catan Junior – gyerek verzió

KÉPMUTATÁS

Hozzászólás