GÉMKAPOCS

KESZTHELYI TÁRSASJÁTÉKOS KLUB A GOLDMARKBAN

Colt Express

2015. augusztus 14. |

SZUBJEKTÍV

Az idei év talán legfelkapottabb játéka, óriási a hájp körülötte (de szép és ízes magyar szó ez: “hájp”), teljesen jogosan meg is nyerte idén a halhatatlanságot jelentő Spiel des Jahrest családi játék kategóriában. Bár szerintem messze a 3D-s kivitelezés viszi a hátán a népszerűségét. De sebaj, mindegy, hogy egy társasjáték melyik innovatív összetevőjével szerez tengernyi új rajongót, megérdemli a dicsőséget! Király partijáték!

Az egyetlen dolog, ami nem tetszik, a rengeteg kiegészítő díszlet-mütyür, amiket tök fölöslegesnek tartok, mert az összerakható mini karton-kaktuszokat úgyis mindig feldöntjük vagy elsöpörjük játék közben, csak a probléma van velük. De ez legyen az én bajom.

AMI A LEGJOBBAN TETSZIK BENNE…

A vonat. Mint mindenkinek :) Óriási ötlet, önmagában megszeretteti a játékot. Már egy éve fejlesztek egy társast a Star Wars univerzumban, úgyhogy a Colt Express sikerét látva magam is nekiálltam megtervezni a kinyomkodható kartonalakrészekből összerakosgatható Halálcsillagot.

Csak vicceltem.

A JÁTÉK LÉNYEGE

Először is van az a sokszor emlegetett, nagyon dizájnos kartonvonatunk – ez van a játéktábla helyett. A cowboyaink ezen a vonaton fognak vagonról vagonra ugrálva fosztogatni, lövöldözni vagy verekedni. Minden játékosnak van egy karaktere, amelyek eltérő képességekkel rendelkeznek, és egy kártyapaklija, ami viszont ugyanazokat a lapokat tartalmazza, csak eltérő színben.

A játék hat körből áll, ehhez húzunk öt állomás, és egy végállomás kártyát. Ezek a kártyák mutatják meg, hogy az adott körben hány akciókártyát játszhatunk ki, illetve van-e valamilyen különleges esemény, ami mindenkire hatással van.

Ezután felhúzunk a saját kártyapaklinkból hat lapot, és ezzel az indulókészlettel nekifoghatunk az Orient Express utasainak, illetve saját rabló kollégáink módszeres kirablásához.

A szerelvényekre különböző értékű kincsek kerülnek, ezeket kell majd megszereznünk. Az akciókártyáink között van kétféle mozgás kártya, az egyikkel oldalirányba, a másikba fel a tetőre, vagy le a tetőről tudunk mozogni, van bunyó kártya, aminek a kijátszásával a velünk azonos kocsiban álló rablótársakat vághatjuk pofán, hogy ijedtükben elejtsék a nálunk lévő kincses zsákokat, és vannak lövöldöző kártyáink, amikkel a szomszédos kocsikban lévőket tudjuk lepuffogtatni, hogy ennek következtében tele legyen a kártyapaklijuk bosszantó ballanszot jelentő lövéskártyákkal. Ezen kívül tartózkodik a vonaton egy sheriff is, akit szintén vagy mi mozgatunk egy erre szolgáló lappal, vagy a játék mozgatja, és természetesen ő nem velünk van, ezért jobb elkerülni.

Az egyszerűbb játékstílusban minden körben újrakeverhetjük az egyre több semmire nem jó találat-lappal bővülő paklinkat, a haladó játékban viszont dobó és húzópaklikat halmozunk belőlük.

Ja, és amit még nem mondtam: a lapok egy részét mindig nyilvánosan, egy állandóan változó másik részét azonban titkosan kell letennünk sorban egymás után, majd ugyanebben a sorrendben hatjuk is végre, ezért érdemes figyelni, ki mit csinál, legalábbis nyilvánosan.

Nagyjából ennyi a játék. A karakterképességek és az állomás kártyák egyedi eseményei persze ezen a sémán rendesen kavarnak, és ősszel már jön is az első kiegészítő, amely többek közt lovakat is fog már tartalmazni.

SZABÁLYOK ÉS JÁTÉKISMERTETŐK

KINEK AJÁNLJUK?

Szuper partijáték, jó bevezető játék gémereknek, fantasztikus belépő játék azoknak, akik most ismerkednek az újkori társasjátékozás világával. Agyégető stratégiázásra nem kell számítani, a bulihangulatot a titkos kártyák adják, amik garantáltan felborítják az általunk elképzelt cselekvési sorrendünket.

SHOPINGOLÁS

gemkapocs-like

Könnyen beszerezhető, az ára elvileg 12.000 Ft körül van. Van magyar kiadása, elérhető az ismert társasjátékos boltokban, de kapható a nagyobb webáruházakban is – én is egy MALL.HU-s akcióban vettem 8500-ért.

A KLUBUNKBAN JELENLEG ELÉRHETŐ

  • Igen

KÉPMUTATÁS

Hozzászólás