GÉMKAPOCS

KESZTHELYI TÁRSASJÁTÉKOS KLUB A GOLDMARKBAN

Dominion

2014. április 13. |

SZUBJEKTÍV

Először is nézzük a számokat. A Dominion alapjátéka 500 db kártyából áll, amiből egy-egy játéknál legfeljebb “csak” 335-öt fogunk használni. Mivel a 24 féle akciópakliból egy játékban mindig csak tíz, véletlenszerűen kiválogatott csomag játszik, elvileg 3.268.760 különböző partit játszhatunk. Öööö, csak az alapjátékkal. Ugyanis van hozzá hét dobozos kiegészítő, összesen 2.200 további kártyával, nem beszélve a számtalan mini és rajongói (akár nagy dobozos és rendelhető) kiegészítőről. Úgyhogy ezt már ki se számolom. Bár azt meg kell jegyeznem, hogy magyarul csak az alapjátékot adták ki, és ahogy tudom, az is elfogyott már a boltokból.

Kiegészítés: 2014. őszén megjelent az Intrika kiegészítő!

Másodszor a Dominion az egyetlen olyan játék, amelynek a kiegészítője népszerűbb, mint maga az alapjáték. Pedig azon a bizonyos világranglistán az alapjáték is a 20. helyen áll! Az Intrika meg eggyel előtte. Nem semmi. Nyert is pár díjat, köztük a társas-oscart 2009-ben.

És végezetül a szubjektív véleményem: egyszerű szabályok, pörgős partik, millió kombináció – nem rossz. Aki szereti a pakliépítős kártyajátékokat, annak ez alapmű. Mi sokszor ezt kapjuk elő, ha csak egy órás, laza, levezető társasozásra vágyunk egy fárasztó nap végén. De van belőle világbajnokság is, minden évben az esseni játékkiállításon, 1000 eurós fődíjjal. Hm, talán gyakorolni kéne…

A JÁTÉK LÉNYEGE

A kártyalapokból minden játékos a saját birodalmát építgeti. Három fajta kártya van: aranypénz, akció és birtok lap. A cél minél több birtoklap összegyűjtése. A pénzen vehetünk birtoklapot, illetve különböző akciólapokat, amelyek segítségével még több pénzhez és akcióhoz juthatunk.

A játék kezdetén tíz lapunk van – 7 darab egyaranyas kincskártyánk, és három darab egy pontot érő birtoklapunk. Ezeket összekeverjük, és leszámolunk ötöt – ezekkel játszunk a körünkben. Az első körökben ezekből még csak vásárolgatni tudunk, de ahogy egyre csak gyűlnek a lapjaink, és egyre több akciókártyánk lesz, értelemszerűen egyre több akciót tudunk végrehajtani. Alapértelmezetten minden körben egy akciót hajthatunk végre, és egy új lapot vásárolhatunk – de a kijátszott akciókártyák ezt jelentősen megváltoztathatják.

Nézzünk egy példát: húzok a paklimból öt lapot: egy birtoklapot, ami csak a végén hasznos, egyébként csak foglalja a helyet, két pénzérmét, ami egyelőre nem ér túl sokat, és két akciólapot. Az egyik a “falu”, ami két új akciót és egy új vásárlást jelent. Kijátszom, és ezzel játékba hozhatom a másik kezemben lévő akciókártyát, ami a “könyvtár”. Ezzel négy új lapot húzhatok a kezemben lévők mellé. Húzok két újabb kincs, amiből az egyik rögtön három aranyas, és még két akciólapot. Mivel a falu miatt még egyet akciózhatok, kijátszom a “tolvaj” lapot, amivel lopok 3 további aranyat a többi játékostól, és az így összegyűlt kilenc aranyból már rendesen be tudok vásárolni.

Szóval valami ilyesmire lehet számítani. Mire a játék véget ér, összegyűlik 50-100 lapunk is, és komoly versenyre lehet számítani a győzelemért.

INTRIKA

A kiegészítőről hamarosan írok… Csak be kell szereznem :-)

SZABÁLYOK ÉS JÁTÉKISMERTETŐK

KINEK AJÁNLJUK?

Az alapjátékot bárkinek. Családoknak, baráti köröknek – négy főig. Ha vannak hozzá kiegészítőink, akkor már inkább gémer játék lesz belőle, és már lehet is gyúrni a vébére.

A KLUBUNKBAN JELENLEG ELÉRHETŐ

  • Dominion alapjáték
  • Intrika beszerzés alatt

KÉPMUTATÁS

Hozzászólás