GÉMKAPOCS

KESZTHELYI TÁRSASJÁTÉKOS KLUB A GOLDMARKBAN

Galaxis roncsderbi

2014. október 15. |

SZUBJEKTÍV

A családunk és barátaink körében is osztatlan rajongásnak örvend a Galaxis Roncsderbi, bárkinek is mutattuk eddig, kivétel nélkül mindenkinek nagyon tetszett. Ötletes, mulatságos, sokszínű, nálam már gémer kategóriás játék – elsősorban a hossza, és a kiegészítők kínálta brutális alkatrészmennyiség miatt. A játékszabály stílusát pedig külön is kiemelném – önmagában felér egy showder-klubbal. A kedvenc részem belőle:

“A normális űrhajókat automata forgóval, célkeresővel és optikai szűrőkkel ellátott ágyúk védik, de mi ilyesmit nem várhatunk el a mi fegyvereinktől, amelyek forgórendszerei fűtéshálózati elemekből készültek. “

A JÁTÉK LÉNYEGE

A játékfolyam alapvetően két részre tagolódik. Először mindig űrhajókat építgetünk, azután pedig leamortizáljuk az összerakott járgányainkat az űrben történő derbizés alatt. Nézzük külön is a két játékrészt.

Először tehát mindig űrhajót építünk – amihez már az alapjátékban négy különböző méretű és alakzatú modellt kapunk. Van egy hatalmas halom alkatrész, amit kiborogatunk az asztalra, képpel lefordítva, majd egyszerre az összes játékos elkezd turkálni a kupacban, felfordítgatva, beépítve, átépítve, cserélgetve az alkatrészeket. Vannak kabinok, raktárak, meghajtók, ágyúk, pajzsok, energiacellák, összekötő alkatrészek, sőt, még a cuki marslakó segítőink létfenntartásához szükséges spéci cuccok is – de persze akárhogyan semmit nem lehet beépíteni, mindennek megfelelő módon kell csatlakoznia a többi alkatrészhez. Ráadásul a derbi után kapunk pénzt, amit végülis gyűjtenünk kell a játék során, mert ez alapján dől el, ki lesz a nyertes – amihez viszont igazából mindegyik alkatrészre szükségünk is lesz. Mivel azonban ezek véges számban állnak rendelkezésre, és az építkezés alatt nincsenek klasszikus körök, ahol egymás után jövünk, hanem szabad rablás van az alkatrészhalomból, ha nem vagyunk elég gyors és ügyes űrhajó-fabrikátorok, a szemfülesebbek már biztos beépítik a saját járgányukba pont azokat a cuccokat, amelyek nekünk kellettek volna.

Ha mindenki elkészült az űrcsotrogányával, akkor kezdődhet a verseny. Ehhez van egy galaxistáblánk, amelyen minden körben újabb és újabb kihívásokkal kell szembenéznünk. Bolygókra szállhatunk le, elhagyott űrállomásokat foszthatunk ki, közben pedig járványok tizedelik a legénységünket, meteorok bombáznak és űrkalózok támadnak ránk, így a verseny során egyre több emberünk repül ki a kabinjából, és egyre több alkatrész fog “lemorzsolódni” a járgányunkról, míg az űr tele nem lesz mindenféle rincs-ronccsal és szeméttel, ami a mi járgányainkról esett vagy szakadt le. Bár akár egy darab kabinnal is célba érhetünk, de mivel az útközben összeszedegetett nyersanyagok után fogjuk a legtöbb űrmanit bezsebelni, nyilván vigyáznunk kellene arra, hogy lehetőleg a raktáraink még az űrhajónkon legyenek, amikor célba érkezünk.

Miután lement egy felépítem-leamortizálom kör, jöhet a következő – mert a játék alatt legalább három, egyre komolyabb űrhajóval kell megmérkőznünk a végső győzelemért.

KIEGÉSZÍTŐK

Az első nagy doboznyi kiegészítő roppant fantáziadús neve “Big Expansion” – azaz “Nagy kiegészítő”. Ezt a hihetetlen mértékű kreativitást már csak a második kiegészítővel tudták überelni a készítők, annak a neve ugyanis “Másik nagy kiegészítő”. Ezen kívül pedig van egy harmadik doboz, ami kifejezetten a hajóépítéshez ad még további alaplapokat. A kiegészítőkkel rengeteg új alkatrészt kapunk, újabb cuki földönkívülieket, új és kifejezetten gonosz kártyákat a versenyekhez, rengeteg új űrhajómodellt, amikből akár már birodalmi cirkálókat is építhetünk magunknak, megújuló energiaforrásokat, gonosz élien-predátor kombókat, akik szabotálják a sikerünket – úgyhogy érdemes beszerezni a kiegészítőket is.

SZABÁLYOK ÉS JÁTÉKISMERTETŐK

KINEK AJÁNLJUK?

Azoknak, akik szeretik a puzzle-t, a legót, a sci-fit, a Forma 1-et, és főleg ezek elegyét egyetlen játékban. Olyan családoknak, ahol már legalább tinédzserek éldegélnek, mert az űrhajóépítés ezen a szinten már nem gyerekjáték.

A KLUBUNKBAN JELENLEG ELÉRHETŐ

  • Alapjáték

KÉPMUTATÁS

Hozzászólás