GÉMKAPOCS

KESZTHELYI TÁRSASJÁTÉKOS KLUB A GOLDMARKBAN

Genial – a zseniális!

2014. augusztus 17. |

SZUBJEKTÍV

Nálunk nyaraltak a barátaink, és a nagyobbik lányuk mondta mindig, amikor az egyik kockája bevándorolt a célba, hogy “zseniális!” Lehet, hogy benne van a szabályban is… talán meg kellene néznem. Mindenesetre a játék tényleg az: egyszerű és nagyszerű – pedig Knizia nem tartozik a kedvenc játékszerzőim közé. Az absztrakt játékokban a feleségem általában jobb nálam, ez az egyetlen kivétel, ebben eddig veretlen vagyok a családban és a baráti körben (széles e világban, stb.) – pedig nem kevés játszma van már mögöttünk. Talán érthető, hogy szeretem… De nem csak ezért, a játék tényleg jó… de a verhetetlenség is jó érzés… izé, inkább nem magyarázkodok többet :-)

A JÁTÉK LÉNYEGE

Van egy hatszögletű táblánk, amiből mindig csak akkora részt használunk, amekkorát a játékosok száma szerint engedélyez a szabály. Van egy nagy zsák színes kütyünk, mondjuk dominónk, amelyeknek két oldala van, mindegyiken egy-egy színnel, amelyek lehetnek akár ugyanolyanok is. Kapunk a készletből hatot, és ezekből rakunk fel körönként egyet úgy, hogy legalább egy színhez kapcsolódjunk. Persze az se gond, ha egyáltalán nem kapcsolódunk, csak akkor pontot sem ér az egész. Ahány azonos színűhöz kapcsolódunk az éppen felrakottakkal bármelyik irányban, annyit léphetünk előre a hat színes kockánkkal a pontozósávon. Tulajdonképpen ennyi az egész. A játék érdekessége a pontozás. Ugyanis nem az nyer, aki valamelyik kockájával belohol a célba, hanem az, akinek a játék végén az összes pontozó kockája a legelőrébb áll. Vagyis sokkal inkább veszítési sorrend van, ugyanis az veszít, akinek bármelyik kockája leghátrébb fejezi be a játékot. Hiába van a hatból öt már a célban, ha a hatodik még hátul szötymörög, akkor bizony bukta van. Itt tehát nem a pontfelhalmozásra kell gyúrni, hanem mind a hatféle szín kiegyenlített felpakolására.

A játék másik nagy előnye a pofonegyszerű szabályokon túl az, hogy gyors: 15-20 perc egy parti, és máris lehet kezdeni a következőt. Mert mi egynél sosem tudtunk megállni, a vesztesek azonnal visszavágóért kiáltottak.

És még valami: a Genial és az Ingenious ugyanaz a játék.

SZABÁLYOK ÉS JÁTÉKISMERTETŐK

KINEK AJÁNLJUK?

Családoknak, barátoknak, sulikba, akár már kisiskolásoknak is. Könnyed, gyors játék, laza kikapcsolódásra, levezetésre kiváló.

A KLUBUNKBAN JELENLEG ELÉRHETŐ

  • IGEN!

KÉPMUTATÁS

Hozzászólás