GÉMKAPOCS

KESZTHELYI TÁRSASJÁTÉKOS KLUB A GOLDMARKBAN

Gyűrűk Ura (Knizia)

2014. április 9. |

SZUBJEKTÍV

Frusztráló egy játék. Lehet, hogy mi vagyunk bénák, de az az igazság, hogy az elmúlt években mindössze egyszer sikerült legyőznünk azt a fránya Szauront…

A Gyűrűk Urából elég sok társasjáték készült, de ez az egyetlen táblás változat, ami magyarul is megjelent. Persze már csak a Vaterán lehet néha belebotlani – nekem is onnan van. Kooperatív játékról van szó, ami azt jelenti, hogy a játékosok együtt vannak, és ha számítógépes zsargont használnánk, azt mondanám, a gép ellen játszunk. Aki még nem találkozott ilyen társasjátékkal, annak egy Gyűrűk Ura parti igen érdekes élményt jelenthet – a szerző (Reiner Knizia) pedig garancia a minőségi játékélményre.

A JÁTÉK LÉNYEGE

Adott öt kis törpicsek. Bocsánat, hobbitka. Ezekkel vagyunk mi, a játékosok. Ahogy mondtam együtt. Ez azt jelenti, hogy ebben a játékban vagy mindannyian győzünk, vagy mindannyian vesztünk. A hobbitkáknak el kell jutniuk a Végzet hegyére, hogy megsemmisítsék a számukra úszóguminak is beillő Egy Gyűrűt – ehhez csupán öt különböző helyszínkártyán kell végigverekedniük magukat. Ha bármit elszúrnak, nem tudnak teljesíteni egy részfeladatot, akkor dobniuk kell azzal a dobókockával, aminek a hat oldalából ötöt megszívnak, a maradék egynél pedig nem történik semmi (!) – vagy dobás nélkül is megszívják. Ugyanis van egy olyan tábla, amin a törpikék hobbitkák és Szauron lépked egymás felé. Minden apró hiba esetén a vétkes hobbit halad előre Szauron felé, a nagyobb hibáknál vagy mindenki megy, vagy Szauron jön feléjük, az igazán peches körben pedig ez a kettő egyszerre is megtörténik. A találkozó pedig halálos. A játék addig tart, amíg az utolsó hobbitka is fel nem dobja a szőrös talpacskáját. Néha azért lehet visszafelé is menekülni, illetve általában az ötből négynek előbb-utóbb úgyis fel kell áldoznia magát azért, hogy az ötödik legalább pár lépéssel előbbre jusson a Végzet-hegye felé. És akkor arról még szó sem esett, hogy a “haladó” verzióban Szauron majdnem félpályáról kezd. Agyrém!

KIEGÉSZÍTŐK

Mivel sajnos még nem sikerült beszereznem a kiegészítőket, ezért csak informálisan, látatlanban írok róluk.

A Battlefields / Csatamezők dobozában három darab kétoldalas csatatér táblán lehet az alapjáték helyszíneihez kapcsolódó csatákat lejátszani, ami befolyásolhatja a főtáblán lévő helyzetünket. A Friends and foes / Barátok és ellenségek kiegészítő két új helyszínt ad a játékhoz, Breet és Vasudvardot, ezen kívül az ellenség kártyákkal új akciók kerülnek be a játékba. Kapunk még három új Gandalf kártyát, és egyedi, egyszer használatos képesség paklit a karaktereinkhez. A Sauron kiegészítővel az egyik játékos átáll a sötét oldalra (bármennyire is úgy hangzott, ez most mégsem a Luke Skywalker sztori), és így a játék átalakul egy mindenki egy ellen jellegű hadakozássá. A Sauront irányító játékos kap egy rakás gonoszkodós kártyát, mindenféle apró csecsebecsét, sőt, még egy rémisztő fekete lovas figurát is. Elvileg van egy negyedik kiegészítő is The Black Gate / Fekete kapu címmel, de ez voltaképpen csak promó lapokat és néhány plusz kártyát tartalmaz – már tényleg csak a legfanatikusabb gyűjtők tartják számon.

SZABÁLYOK ÉS JÁTÉKISMERTETŐK

KINEK AJÁNLJUK?

Ez alapvetően családi játék, és garantáltan nem fog sértődésekhez vezetni, hiszen mindannyian együtt vagyunk. Azonban én csak azoknak ajánlom, akik nem lesznek depressziósak, ha ötből ötször elkalapálja őket Szauron. Egyébként a játék jól fejleszti az együttműködési készséget és a hosszabb távú stratégiázási hajlamot – bár elég nagy a játék szerencsefaktora.

A KLUBUNKBAN JELENLEG ELÉRHETŐ

  • Magyar nyelvű alapjáték

KÉPMUTATÁS

Hozzászólás