GÉMKAPOCS

KESZTHELYI TÁRSASJÁTÉKOS KLUB A GOLDMARKBAN

Hét csoda – vagy akár több is

2014. április 19. |

SZUBJEKTÍV

Jó játék – de szerintem kicsit túlértékelt. Legalábbis annyi játékdíjat nyert, hogy alig fér ki a dobozára az összes. Bár ez nyilván jelent is valamit, elvégre nem puszira osztogatják a díjakat. Az alapjáték nekem talán túl könnyed, én jobban szeretem az összetettebb, úgynevezett gémer játékokat – de ha megjelenik az összes kiegészítője, egészen  biztos komoly partikat lehet már ezzel is nyomni. Addig pedig marad a lépésről-lépésre való tanulgatás, gyakorlás.

A JÁTÉK LÉNYEGE

Minden játékos egy csudanagy csodát építget a játéka három korszaka során. Plusz a hozzá tartozó kis birodalmát. Különböző típusú lapokat, illetve azok kombinációit gyűjtögetjük, amelyekkel nyersanyagokat termelhetünk, kereskedhetünk, harcolhatunk és fejleszthetünk.

A játék úgy működik, hogy minden korszakban szétosztjuk az adott kor kártyapakliját, és elkezdünk válogatni. Miután kiválasztjuk azt az egyet, amelyik legjobban kell nekünk, továbbadjuk a paklit. Így minden pakli mindenkinél megfordul, fogynak a lapok, és bővül a saját kis birodalmunk. Nagyjából ennyi az egész. Pofonegyszerű. Bár taktikázni már nem annyira, mert elég sokféle lehetőségünk van a pontszerzésre.

KIEGÉSZÍTŐK

Állítólag 7 lesz belőle. Plusz otthon barkácsolt rajongói kiegészítő a BoardGameGeek-en tonnaszámra. Az első három hivatalos már nálunk is kapható. A Leaders / Vezetők kiegészítő egy új játékfázist vezet be a játékba, értelemszerűen különböző történelmi alakok toborzásával, ezen kívül jön plusz egy csoda, néhány új kártya és egy kurtizán. Ez utóbbi biztosan feldobja az ókori városlakók életét. A Cities / Városok kiegészítő egy új kártyapaklit ad a játékhoz, és további két új csodát. Ezen kívül megjelent egy Wonder Pack, ami még négy csodával egészíti ki a készletet. Annyi bizonyos, hogy a hamarosan megjelenő kiegészítők között lesz olyan is, amivel a városok összefoghatnak, kvázi csapatjátékot is lehet majd játszani.

SZABÁLYOK ÉS JÁTÉKISMERTETŐK

KINEK AJÁNLJUK?

Mindenkinek. Bárkinek. És mivel heten is lehet játszani (ami elég ritka a táblás társasjátékok esetében), akár nagyobb társaságoknak is. Bár 2011-ben a Spiel des Jahres játékoszkárt a gémer kategóriában nyerte meg, szerintem ez minden szempontból túlzás. A 7 csoda inkább családi, baráti társas, mint gémer. A szabályok és a játék egyszerű, egy játék simán lemegy fél óra alatt, nem egy agyonstratégiázható, millióféle választható akcióval ellátott összetett játék. Bár mire megjelenik minden kiegészítője, talán tényleg gémer játék válik belőle.

A KLUBUNKBAN JELENLEG ELÉRHETŐ

  • Alapjáték (1)

KÉPMUTATÁS

És neked hogy tetszik a játék? Írd meg a hozzászólásoknál!

Hozzászólás