GÉMKAPOCS

KESZTHELYI TÁRSASJÁTÉKOS KLUB A GOLDMARKBAN

Hollywood

2015. március 14. |

SZUBJEKTÍV

Alig egy éve kattantam rá a Kickstarterre, és időrendben ez volt a legelső játékrendelésem (még ha közös rendelés is volt, az olcsóbb szállítás miatt). Persze használtan vettem már másoktól KS-játékokat, de az más élmény. Az első alkalom, amikor magam is hozzájárulhattam egy játék megvalósulásához, amolyan tűzkeresztséget jelentett számomra.

Mi fogott meg a játékban? Őszinte leszek: szinte minden esetben a játékmenet, a mechanikai elem a döntő a számomra egy társasjáték esetében, ezúttal azonban a filmes téma és a nagyon látványos dizájn miatt szálltam be a támogatásba. És éppen a játékmenettől tartottam leginkább, mert a 7 Csoda, amihez sokan hasonlítják, nekem valahogy nem lett a kedvencem. Szerencsére a Hollywood sokkal jobban sikerült – vagy talán pontosabb, ha azt írom, nekem sokkal jobban tetszik. A filmkészítés ráadásul jobban átélhetőbb és érdekesebb, mint az ókori birodalomépítés, nem beszélve arról, hogy a draftoláson túli játékelemek a Hollywoodban szerintem sokszínűbbek, mint a 7 Csodában (kiegészítők nélkül értve).

A kickstarteres kiegészítő pakli a plusz karakterekkel kötelező, remélhetőleg benne lesz a bolti verzióban is majd, mert anélkül szerintem azért soványabb lenne a játék. Viszont az add-on csomag, amiben szinte kizárólag a szívatós lapok vannak, nekem nem jött be – ebben a játékban valahogy nem szívesen konfrontálódok direktben.

Ja, és csak egy érdekesség: a Hollywood orosz játék :-)

AMI A LEGJOBBAN TETSZIK BENNE…

A játékélmény. Nagyon jól sikerült megfogni a hollywoodi feelinget, jók a karakterek, üdítő a grafika, jól van összerakva a mechanika – egyszerűen jó élmény vele játszani, tipikusan “még egyet” játék.

A JÁTÉK LÉNYEGE

Van egy testes kártyapaklink, különböző filmes stábtagokkal: rendezők, színészek és színésznők, sminkesek, díszlettervezők, tánctanárok, producerek és ügynökök, stb. stb. A stábtagok különböző műfajokban profik, és különböző bónuszokkal bírnak: vannak köztük “oszkárdíjasok” (na jó, a játékban nem ez a neve az aranyszobrocskának, mert valószínűleg nem kaptak engedélyt a brand használatához), mások bónusz milliókat jelentenek a box office elszámolásakor, ismét másoknak pedig különféle extra akcióik vannak. Belőlük készítünk filmeket, három produkciós év (vagyis kör) során. A játékot az a filmstúdió nyeri meg, aki a legnagyobb kupac dollármilliót halmozza fel.

A filmek elkészítéséhez szükség van egy forgatókönyvre, egy rendezőre és legalább egy színészre – ez a minimum. Persze minél több és minél értékesebb stábtagot sikerül megszereznünk egy készülő filmünkhöz, annál nagyobb lesz majd utána a bevételünk. A forgatókönyvek határozzák meg a filmünk műfaját: készíthetünk romantikus vagy akciófilmet, vígjátékot vagy drámát. Minden körben kilenc lapot, azaz film-alkatrészt kell összegyűjtenünk, majd egy következő fázisban ezekből kell a filmjeinket összerakosgatnunk – akár egy nagy, vagy két-három kisebb filmet készítve. Vannak különleges, világsztár kártyák, ezekből minden játékos kettőt szerezhet meg, részben kiosztás, részben licitálás során, és a “normál” stábtagok közül pedig hét jut mindenkinek, a 7 Csodánál is használt draftolási módon, ami azt jelenti, hogy a hét kiosztott lap közül egyet kiválasztunk,majd továbbadjuk a maradék lapokat, és így mindenkihez eljut mindenki maradék paklija. Ha megvan a kilenc lap, akkor végrehajtjuk a bónusz akciókat, és megalkotjuk a filmjeinket. A legtöbb oszkárral rendelkező film megkapja az Év Filmje díjat, amik után a játék legvégén kapunk elég tetemes bónusz bevételt.

A játék egyszerű, gyors és élvezetes. Gyakorlatilag nyelvfüggetlen, egy parti simán lemegy fél óra alatt. Ha pedig minden filmnek adunk valami fiktív címet is, megnevezzük a rendezőt vagy színészeket, és kitalálunk hozzájuk egy kétmondatos sztorik, akkor még jobban szórakozhatunk.

SZABÁLYOK ÉS JÁTÉKISMERTETŐK

KINEK AJÁNLJUK?

Mozi- és filmrajongóknak, amatőr filmeseknek, jövendőbeli Spielbergeknek és Brad Pitteknek. A könnyed, gyors, laza játékokat kedvelőknek.

A KLUBUNKBAN JELENLEG ELÉRHETŐ

  • Kickstarteres verzió – a két kiegészítő kártyacsomaggal

KÉPMUTATÁS

Hozzászólás