GÉMKAPOCS

KESZTHELYI TÁRSASJÁTÉKOS KLUB A GOLDMARKBAN

Inkognito(ban)

2014. október 14. |

SZUBJEKTÍV

Az első társasaink egyike, anno még a német ebay-ről szereztük be. Azóta a Piatnik kiadta újból, így már a hazai boltokban is kapható, annyira az ára sem vészes (7-8.000 Ft körül van). Egy időben sokat játszottunk vele, mert alapvetően nagyon okos kis ügynökös játék, de nekünk két visszatérő problémánk van vele – bár mindkettő a mi problémánk, nem a játék hibája. Az egyik, hogy ezt a játékot csak négyen lehet játszani. Ketten egyáltalán nem, hárman csak egy nagyon gáz kiegészítő szabállyal, öten pedig már megint nem. Ez egy pont négy fős játék – és ez nem mindig adott. A másik gond, ami aztán már abszolút a mi egyedi szoc. problémánk, hogy nálunk a gyerekek között három év (három hónap, három nap és három óra) van, ami már éppen elég nagy különbség ahhoz, hogy aki a kisebbel van párban, az mindig veszítsen. Ezért a családi repertoárból egyelőre kikerült, valószínűleg meg kell várnunk, míg a kisebbik is elég nagy lesz ahhoz, hogy egyenlő esélyei legyenek a pároknak egymással szemben. Amikor azonban felnőtt társaságban játszottuk, abszolút jól szórakoztunk, ott már nincs ilyen gond.

A JÁTÉK LÉNYEGE

A játékosok ügynököket alakítanak – méghozzá párban. Tehát ez egy páros játék, kétszer két fő kell hozzá. A három fős szabályvariáns annyira béna, hogy arról írni sem vagyok hajlandó.

A játék azzal kezdődik, hogy kisorsoljuk a karakterünket, és a játék első fele azzal telik, hogy rájöjjünk ki a partnerünk – merthogy ez titkos információ. A társvadászat úgy történik, hogy különböző útvonalakon egymáshoz kell lépnünk, és meg kell interjúznunk az éppen elkapott kollégát. A játék egyik különlegessége a közlekedési útvonalak kiválasztásának eszköze – meggyőződésem, hogy annak idején ez volt a fő oka annak, hogy a játék elvitte a Spiel des Jahres díjat. Erre ugyanis egy nagy maskarás fejszerkezet szolgál, amelyben színes golyóbisok vannak. Megrázogatjuk a maskarafejet (nem is tudom, hogy lehet ezt az izét megnevezni, a szabályfüzetben “Menetekel”-nek hívják, és őszintén megvallva lila gőzöm sincsen, hogy ez mit jelent), aminek az alján van három lyuk, és az ott kijövő színkombináció alapján léphetünk a térképen.

Az interjú úgy zajlik, hogy a megkérdezett játékosnak meg kell mutatnia három kártyát a testalkatok és a nevek közül úgy, hogy a háromból egynek igaznak kell lennie. Ezek feljegyzésére van egy kis segédfüzetünk (amibe érdemes ceruzával jegyzetelni, hogy aztán kiradírozva még sokáig tudjunk játszani). A játék során az interjúkból előbb-utóbb ki tudjuk találni, ki kicsoda – legalábbis ez a játék egyik célja. Ez egyfajta nyomozós logikai feladat. Van egy semleges fekete muki, ő a nagykövet, ha ő kérdez, akkor két kártyából kell az egyiknek igaznak lennie, amit bemutatunk.

A játék első része tehát arról szól, hogy mindenki rájöjjön, hogy ki kicsoda. Ha ez megvan, akkor jöhet a közös küldetés végrehajtása, amihez van egy küldetés-lap, amiből ki tudjuk kombinálni, hogy az éppen aktuális párosunknak milyen feladatot kell végrehajtani a nyeréshez. Ha ez is kész, akkor nyertünk.

Két kiegészítés még.

Az egyik, hogy igen szórakoztató tud lenni, amikor valaki mellétrafál a partnerével kapcsolatban. Ugyanis ahhoz, hogy a küldetésünket végre tudjuk hajtani, az ahhoz szükséges saját félküldetés kártyánkat meg kell mutatnunk a partnerünknek. Általában az szokott történni, hogy amikor a partnerek közül az okosabb rájön, hogy kivel van, akkor találkoznak, és az interjú során felfedi előtte önmagát – amihez a három saját karakterlapját adja át neki. És nem egyszer történt már meg nálunk is, hogy valamit rosszul logikázott ki az egyik játékos, és leleplezte magát valamelyik ellenfele előtt. (Persze nem én voltam :-) Na ez a bukta!

A másik kiegészítés, hogy a játékszabályban van egy fintorgós – fülhuzigatós – egyezményes titkos jeles kommunikáció a partnerek között. Ez nekünk eleve nem tetszett, így meg se kíséreltük megérteni, miért is lenne jó, egyszerűen kihagytuk a szabályból.

SZABÁLYOK ÉS JÁTÉKISMERTETŐK

KINEK AJÁNLJUK?

Szigorúan egykorú és négy fős társaságoknak. A szűkítés már csak innen értelmezhető: közülük is azoknak, akik szeretik a nyomozós, logikázós feladatokat.

A KLUBUNKBAN JELENLEG ELÉRHETŐ

  • IGEN

KÉPMUTATÁS

Hozzászólás