GÉMKAPOCS

KESZTHELYI TÁRSASJÁTÉKOS KLUB A GOLDMARKBAN

Last Will – Szórjuk a pénzt!

2015. február 14. |

SZUBJEKTÍV

Végre egy játék, ahol nem gyűjtenünk, hanem szórnunk kell a pénzt!

Sokáig hajtottam a Last Willt, mert sajnos jó ideje már szinte lehetetlen beszerezni nálunk ez a tematikájában nagyon egyedi és rendhagyó játékot. Ugyanis míg minden más játékban az győz, aki a legtöbb pénzt vagy győzelmi pontot gyűjti össze, ebben az esetben a nyertes a leggyorsabban elszegényedő, és a legnagyobb adósságot felhalmozó játékos lesz. Ünnepeljük hát a hedonizmust, vigyük színházba a lovunkat és a barátnőnket (na jó, a ló közlekedési eszköz, elvégre az úri-dzsentri világban vagyunk), hívjuk meg lakomázni az egész pereputtyot, és ha birtokaink vannak, mindenképpen hagyjuk, hogy alaposan leamortizálódjanak, mert a végén annál kevesebbért tudjuk majd eladni, hogy végre boldogan csődbe mehessünk. A játék célja ugyanis egyértelmű: a lehető legrövidebb idő alatt herdáljuk el a bácsikánk által ránk hagyott összes pénzünket. Juhééé! Ez ám az inspiráló küldetés!

Hogy milyen készségeket fejleszt ez a játék?
…öööö…izé… Ezt a kérdést talán inkább hagyjuk.

De legalább szórakoztat. Mert egyébként a játék szuper, a játékmechanika egyedi, a játékidő nem vészes, a szabályok könnyen érthetők. Néha pedig kifejezetten jól esik két kézzel szórni a pénzt, ha az életben már nem tehetjük, legalább játékból.

AMI A LEGJOBBAN TETSZIK BENNE…

A téma. Rendkívül egyedi és ötletes, hogy az győz, aki legsikeresebben szegényedik el, és a legnagyobb adósságot halmozza fel. Óriási!

A JÁTÉK LÉNYEGE

A játék elején mindenki kap x mennyiségű pénzt, mint örökséget – ezt kell majd elszórnia. A kör legelején a kezdőjátékostól indulva mindannyian választunk magunknak egy napirendet a táblán lévők közül. A napirendünk négy dolgot fog meghatározni: a körben hány új kártyát húzhatunk fel, hány küldöncöt meneszthetünk további extra pénzköltési lehetőségek megszerzéséért, hány akcióponttal gyarapodunk, és végül mindezeket hanyadikként csinálhatjuk meg. Ugyanis a körsorrend itt rögtön meg is változik aszerint, ki melyik napirendet választotta.

Több különböző pakli kártya áll rendelkezésünkre: vásárolhatunk ingatlanokat, részt vehetünk különféle költséges eseményeken, lehetnek segítőink és társaink, akik örömmel vesznek részt a vagyonunk herdálásában, és vannak speciális, igen jelentős bónuszokat adó kártyák is. Ezekből a paklikból húzunk a napirendünk első fázisában. Ezután a küldönceinket szimbolizáló fakalapjainkat helyezhetjük le a táblán lévő, nyilvános lapok megszerzéséért. Itt lehetőségünk van még az ingatlanpiac árait módosítani, instant módon pénzt költeni a (duma)színházban, pótlapokat hozzáilleszteni a saját táblánkhoz, amiről mindjárt kitérek, vagy ha eddig nemvolt elég, még újabb kártyákat húzogatni.

Mire idáig elérünk a körben, már egy nagy halom kártya van a kezünkben – azonban ez így még semmire nem jó. Ahhoz, hogy a kártyák végre meg is szabadítsanak minket a rémisztő pénzkötegeinktől, játékba is kell hoznunk őket. Erre két különböző módon van lehetőségünk. A fehér keretes kártyáinkat azonnal kijátszhatjuk, a rajtuk lévő akciópontok elköltésével, amit a saját táblánk szélén vezetünk. A sötét (elvileg fekete, de inkább mélybarna) keretes lapokat azonban az előttünk lévő táblánkra kell kijátszanunk, azok folyamatosan igénybe vehetők lesznek majd. Ide kellenek az előbb említett bővítőlapok is, mert ha betelnek a slotjaink, csak akkor játszhatunk ki új lapokat, ha a régiek közül eldobunk helyettük. A kártyák nagy részét kiegészíthetjük kutyákkal, lovakkal, barátnőkkel, hogy még többet költhessünk rájuk, ráadásul sok közülük mindenféle egyedi bónuszokat is biztosítanak – például minden körben három kapunk három plusz akciólehetőséget.

Az ingatlanjainkat csak akkor adhatjuk el, ha már teljesen elértéktelenedtek, de ha akarjuk, akkor az amortizáció helyett költhetünk is rájuk – ígyis-úgyis pénzt vesztünk miattuk – ami most kivételesen jó nekünk. Nyerni azonban addig nem tudunk, míg nem szabadultunk meg minden birtokunktól. A körök végén csak két lap maradhat a kezünkben, tehát nem tudunk bespájzolni a jó lapokból, és a legvégén az győz, aki leghamarabb csődöt jelent, jelezve, hogy nem csak hogy elherdálta végre az összes pénzét, de lehetőleg még a legtöbb adósságot is sikerült felhalmoznia.

SZABÁLYOK ÉS JÁTÉKISMERTETŐK

KINEK AJÁNLJUK?

Mindenkinek, aki egy kivételes tematikájú, szórakoztató társasozásra vágyik, ahol végre nem gyűjtögetni, hanem tékozolni kell. Erre úgyis olyan ritkán van lehetőségünk.

A KLUBUNKBAN JELENLEG ELÉRHETŐ

  • Igen, az alapjáték

KÉPMUTATÁS

Hozzászólás