GÉMKAPOCS

KESZTHELYI TÁRSASJÁTÉKOS KLUB A GOLDMARKBAN

Niagara – az extrém kenutúra

2014. október 10. |

SZUBJEKTÍV

Emlékszem, amikor megvettük és kipróbáltuk a Niagarát, ámulatba ejtett a játék mechanikája. Annyira érdekes és újszerű, hogy ha valaki még csak a “dobok egy kockával és lépek egy szerencsemezőre” típusú játékokkal találkozott (gazdálkodj okosan, Monopoly), akkor általában ezt mutatom meg neki, hogy ráeszméljen, mennyire le van maradva társasügyben – pedig a Niagara sem egy mai csirke. Vagyis játék. Szerény véleményem szerint, ha a Spiel des Jahres díjat nyert játékok ötletességét és innovációját külön is sorrendbe állítanánk, akkor ez a játék vinné el a pálmát. A családi játékok között ez egy igazán egyedi darab, és bár nem mindenkinek jött be, akinek eddig megmutattuk, azt mindenki elismerte, hogy roppant eredeti játék.

Teljesen szubjektíven egy apróságot azért még megjegyeznék: az eredeti szabályokkal szerintünk túl könnyű a játék. Ismerkedni vele jó úgy is, de ha már ráéreztünk a lényegre, akkor érdemes egy “apróságot” módosítani a szabályban (amely mindjárt érthetőbb lesz azoknak is, akik nem ismerik még a játékot): a folyó ne a legkisebb kijátszott evezőlap értékében haladjon előre, hanem mindig a legnagyobb számnak megfelelően! Hohó, így mindjárt más lesz a játék! Bár lehet, hogy mi azért szeretjük így, mert anno rosszul tanultuk meg a szabályt, és kezdettől fogva így játszottuk a Niagarát, és mire rájöttünk, hogy tévedtünk, az eredeti szabállyal már semmi kihívás nem volt a durva áradásokon edződött családunknak. Így azonban tényleg sokkal izgalmasabbá és taktikusabbá válik a játék – érdemes kipróbálni!

A JÁTÉK LÉNYEGE

Mindenkinek van két kenuja, melyekben egy-egy drágakövet lehet szállítani. Ezen kívül mindenkinek van egy szettnyi evezőlapkája, amin 1-7 között találhatunk számokat – mindegyikből egyet. A játéktábla voltaképpen egy folyó, amelyben a “víz” valóban folyik – átlátszó műanyag tárcsák haladnak a mederben, és szállítják a rajta lévő kenuinkat.

Minden körben minden játékos egyszerre kijátszik egy-egy evezőlapot, és a rajta található számértéknek megfelelő lépést léphet a kenuival vagy folyásiránnyal megegyezően, vagy visszafelé. Tehát körönként csak egy irányban. Tehát a torkolatnál a vízre tesszük a hajóinkat, hogy eljussunk egy-egy kincslelőhelyig, a bepakoláshoz hozzászámolunk még két pontot, és kijátszunk egy lapkát – amit azonban addig nem kapunk vissza, míg az összes el nem fogyott. A játék lényege és a taktikázás lehetősége ebben rejlik: mikor használjuk fel a különböző lapkáinkat. Miután ugyanis leléptük a lépéseinket, be- vagy kipakoltunk, azután a folyó is mozog, méghozzá annyit, amennyi a lapkák közül kijátszott legkisebb érték. (Na ezt játsszuk mi másképp: a legnagyobb értékkel halad a folyó, nem a legkisebbel!) Tehát először mi mozgunk, majd a folyó is mozog, velünk együtt. És ha nem jól gazdálkodtunk a lehetőségeinkkel, akkor a vízesésbe zuhanunk, és nem csak a kincsünk, de a kenunk is odavész – csak akkor kapjuk vissza, ha fizetünk érte.

A játékot néhány apró szabály színesíti: az időjárás befolyásolásával gyorsíthatunk vagy lassíthatunk a folyó sebességén, elrabolhatjuk egymástól a kenuban lévő cuccokat (amiből nem kis családi veszekedések robbanhatnak ki, úgyhogy különösen gyerekekkel vagy sértődékeny felnőttekkel ettől a szabálytól nyugodtan el is lehet tekinteni), illetve ha a kiegészítőt is használjuk, amit nagyon ajánlok, akkor egyszer ki is köthetünk. Van még hódunk, akit nem lehet leelőzni, ha a vízbe kerül, illetve szarvasunk, amelynek hátán turbó fokozatban hasíthatjuk a hullámokat. A győzelemre pedig három úton is eljuthatunk: ha egy fajta kincsből négyet, mindegyik fajtából egyet-egyet, vagy összesen hetet begyűjtünk, máris mi vagyunk a királyok.

SZABÁLYOK ÉS JÁTÉKISMERTETŐK

KINEK AJÁNLJUK?

Tipikus családi játék – gyerekektől a felnőttekig mindenkinek kellemes szórakozást biztosít. Ezen kívül ajánljuk még fanatikus kenutúrázóknak (mint jómagam), valamint a mi házi szabályunkat használva a kihívást jelentő családi játékok kedvelőinek is.

A KLUBUNKBAN JELENLEG ELÉRHETŐ

  • Alapjáték
  • Spirit of Niagara kiegészítő

KÉPMUTATÁS

Hozzászólás