GÉMKAPOCS

KESZTHELYI TÁRSASJÁTÉKOS KLUB A GOLDMARKBAN

Pandemic

2014. november 19. |

SZUBJEKTÍV

Újra divatba  jönnek a vírusos filmek – három komolyabb sorozat is fut a kábeltévés csatornákon, legalábbis amiket mi nézünk, hála a sorozatjunkie-torrent kombónak. A Pandemic című vírusírtós társasjáték 2009-ben debütált, és azóta a világranglista 44. helyére küzdötte fel magát – idén nyáron pedig megjelent magyarul is. Aki tehát szeretne néhány kooperatív játszma erejéig járványszakértővé (szép magyar szóval élve epidemiológussá) vedleni, nosza gyorsan szerezzen egyet ebből a játékból, és máris lehet világot menteni.

A játékszabályok egyszerűek és gyorsan megtanulhatók, a játék elfér egy normál étkezőasztalon is (ami a mai játékok esetében egyre ritkább), egy játszma lemegy fél óra alatt, ráadásul még a játékerősség is szabályozható. Saját tapasztalat: négy járványkitörés még viszonylag könnyen kontrollálható, öt vagy hat járvánnyal azonban már jelentősen csökkennek a győzelmi esélyeink.

AMI A LEGJOBBAN TETSZIK BENNE…

Amikor a víruskitörések egymás utáni hullámokban generálják az újabb víruskitöréseket, és egyetlen kör alatt elpusztul a világ lakosságának a fele. Na az szép baleset… :-)

A JÁTÉK LÉNYEGE

A játékosok egy csipet-csapat epidepit alakítanak, akiknek a feladata értelemszerűen a világ nagyvárosainak járványtalanítása. Az alapjátékban négyféle vírusunk van, amelyek sorban terjednek az egyébként bosszantó módon kialakított világtérképen – ugyanis a városokat jelző mezők több ezer kilométerre vannak a városok valódi helyétől,  és nekem a sokadik játszma után is időbe telik megtalálni őket. Kellett egy kis idő, mire felfedeztük, hogy egy halovány fekete vonal (a sötétkék térképen) azért odamutat, ahol a városoknak valóban lenniük is kell, azonban sajnos a szemünk és agyunk berögzült információi, valamint a térkép szándékosan eltolt kialakítása állandó konfliktusba kerülnek egymással. Nálam ez sokat ront az egyébként nagyszerű játék élvezhetőségén – de ez van.

Szóval mi, a játékosok együtt küzdünk a vírusok, azaz a játék ellen. Ezt hívják kooperatív társasjátéknak: vagy együtt győzünk, vagy együtt veszítünk. Minden játékos húz egy karakterlapot, ami bizonyos bónusz lehetőségeket ad, így minden játékban eltérő személyi összetételű orvoscsapat rohangál a terjedő vírusok nyoméban.

A játékmenet nagyon egyszerű. Először is van összesen négy akciónk, amiket mozgásra, orvoslásra vagy ellenszérumra használhatunk fel, ezután húzunk két játékoskártyát, majd a “gép nevében” húzunk a vírusoknak is 2-3-4 lapot, attól függően, mennyire haladt előre a játék. És tulajdonképpen ennyi. Mozogni négy különböző módon tudunk, amikhez a felhúzott városkártyáinkat használhatjuk, az ellenszérum szintén ezekből a lapokból fejleszthető ki, az orvoslás pedig azt jelenti, hogy egy akcióként leveszünk egy víruskockát ott, ahol épp állunk. A játékmenet érdekessége inkább a fertőzésekben rejlik, ha ugyanis egy városban megjelenik a negyedik vírus is, akkor járványkitörés lesz, és a várossal összeköttetésben lévő összes város tovább fertőződik. Ha azok közül bármelyikben szintén háromnál több lesz, akkor az is – és beindul a láncreakció. Ráadásul a játék erősségét olyan módon lehet az elején beállítani, hogy bekeverünk a pakliba bónusz járványkitörés lapokat is, amik gyakorlatilag ötpercenként újabb nagy mennyiségű vírust tolnak fel a táblára, nem utolsó sorban visszarakatva a húzópakli tetejére a már felhúzott kártyákat – ami ugye azt jelenti, hogy újra és újra ugyanazokban a városokban lesz egyre több vírus. Szép az élet :-)

Egy megjegyzés: bizonyos karakterkombinációk nagyon megkönnyíthetik a játékos csapat dolgát, míg egy béna leosztás szinte lehetetlenné teszi a győzelmet. Úgyhogy ha fair játékot szeretnétek, semmiképp ne válogassatok a szerepek között – úgy túl könnyű lenne!

KIEGÉSZÍTŐK

Passz… Vagyis kiadtak már kettőt is a játékhoz, plusz egy ellentétes felállású verziót is, amelyben mi vagyunk a vírusok (a Mátrixos Smith ügynök óta tudjuk, hogy ez amúgy is testhezállóbb szerep nekünk, embereknek), de sajnos még nincsenek meg, úgyhogy majd írok róluk, ha kipróbáltam.

 SZABÁLYOK ÉS JÁTÉKISMERTETŐK

KINEK AJÁNLJUK?

Családoknak, baráti társaságoknak – bárkinek. Egyszerűek a szabályok, gyorsan tanulható és gyors játék. Egyetlen korlát a négy fős létszám – mert hogy nem azért van hét karakter és bábu a játékban, mert ennyien játszhatják, hanem hogy ennyiből lehet választani. És még mielőtt bárki kísértésbe esne: meg lehet próbálni négynél többen is, biztos lesz a bukta, mert nem lesz elég lap az ellenszerek kifejlesztésére – márpedig győzni csak így lehet.

A KLUBUNKBAN JELENLEG ELÉRHETŐ

  • Alapjáték

KÉPMUTATÁS

A képek a BGG-ről vannak, az angol kiadásokról, mivel épp nincs jó minőségű fényképezőgépünk itthon… sorry

Hozzászólás