GÉMKAPOCS

KESZTHELYI TÁRSASJÁTÉKOS KLUB A GOLDMARKBAN

Szénre fel! Vagyis szénért le!

2014. október 29. |

SZUBJEKTÍV

Nemrég jelent meg magyarul is Wolfgang Kramer klasszikus német bányászjátéka, a Glück Auf. Nem túl bonyolult, könnyen megtanulható, alig egy órás munkáselhelyezős játék, roppant ötletes bányaliftekkel és tárnákkal, amik igen jól néznek ki, s jelentősen növelik a játék hangulatát. Mi nagyon szeretjük, mert gyorsan átlátható a szabályrendszer, mégis van benne lehetőség a stratégiázásra. Az egyetlen dolog, amivel nem vagyok kibékülve, a játék magyar címe. Megértem, hogy a nemzetközi kiadás egységessége miatt a kiadó ragaszkodott a címet magába foglaló grafikai elemhez, és ez meghatározta a felhasználható karakterek számát – de a szén alapvetően lent van, s nem fent. A “Glück Auf” egy német bányászköszöntés, azt jelenti: “jó szerencsét!” – de a “szénre fel!” még ehhez is béna. Ráadásul nekem szakmailag (több száz verset és dalszöveget fordítottam és magyarosítottam) mindig is problémám volt azzal, hogy ragaszkodjunk az eredeti szöveghez – függetlenül attól, hogy magyarul az nem jelent semmit (vagy fordítva, mint ebben az esetben). A jelentés és az üzenet, vagyis a tartalom szerintem mindig fontosabb, mint a dizájn, hogy például belefér ugyanabba a képkeretbe, amibe németül vagy angolul… Na mindegy!

A játék a maga kategóriájában ötös!
A magyar cím: kettes alá.

A JÁTÉK LÉNYEGE

A munkáselhelyezős játékok lényege – ahogy a nevük is jelzi – az, hogy akciómezőket foglalunk le magunknak a rendelkezésre álló munkásainkkal. A legtöbb esetben a lehetőségeinket alapvetően a játékossorrend dönti el, hiszen aki előttem jön a körben, az lefoglalhatja azt a mezőz, ami nekem is kellene, de nem tehetek semmit, mert nem én jövök. Ebben a játékban a munkáselhelyezés nagyon ötletes módon van kitalálva, s nekem személy szerint éppen ez a mechanika tetszik a legjobban. Itt ugyanis nem gond, ha egy munkahely már foglalt, mi is igénybe vehetjük – “mindössze” eggyel több munkásunkkal kell oda mennünk dolgozni. És ez alkotja a stratégiázás lényegét is. Hiába van – két játékosnál – mondjuk 18 munkásunk, az korántsem jelent 18 akciólehetőséget, hiszen a műszak közepén egy-egy szükséges munkahelyre lehet, hogy 4-5-6 munkást kell küldenünk, különben egyetlen pontunk sem lesz a kör végén.

Egyébiránt a játék lényege távirati stílusban a következő: pénzt kell szereznünk – a pénzen bánya tárnákat vásárolhatunk, amelyekben kibányászható szénegységek vannak négy különböző mélységben és értékben – ezeket ki is kell bányásznunk – majd a tologathatós bányaliftünkkel a felszínre szállítanunk. Közben megrendeléseket kell felvennünk – ezeket a kibányászott széntípusok kombinációjával teljesítenünk kell – majd ki is kell szállítanunk, mert csak így kapunk pontokat értük – ráadásul erre is négy különböző módunk lehet. Minden egyes tevékenységet az előbb említett akciómezők igénybevételével tehetünk meg. A játék három műszakra, azaz körre van osztva, egy-egy műszak pedig addig tart, amíg van munkára fogható emberünk, amelyeket egymás után rakosgatunk fel a táblára. A pontszámítás poénja pedig az, hogy mindhárom műszak végén másért kapunk pontokat – először a teljesített megrendelések után, másodszor a különböző kiszállítási módok alapján, végül a tárnajárataink után. Ráadásul van még egy nagyon fontos szempont a munka során: biztonságos bányatelepeket kell építenünk, aminek a lényege, hogy a kivilágított és a kivilágítatlan járatoknak egyensúlyban kell lenniük, mert különben jönnek a mínuszok a végén.

SZABÁLYOK ÉS JÁTÉKISMERTETŐK

KINEK AJÁNLJUK?

“Haladó” játékosoknak, akik már túl vannak a Catan-Carcassonne-Alhambra korszakon, és a szerencsefüggő, egyszerűbb családi játékoktól szeretnének elmozdulni az összetettebb játékok felé. Egy Szénre fel! parti simán lemegy egy óra alatt, és ennél a játéknál még nem kell félnünk attól, hogy elfüstöl az agyunk a rengeteg stratégiázásban, de nagyon jól átvezet a gémer kategóriába. Családoknak, baráti társaságoknak, bányászoknak, a gazdasági játékokért és az ötletesen mozgó játékelemek tologatásáért rajongóknak, valamint leendő humánerőforrás menedzsereknek bátran ajánljuk.  Dobókocka mentes és nyelvfüggetlen játék – nálunk ez is családi kedvenc.

A KLUBUNKBAN JELENLEG ELÉRHETŐ

IGEN

KÉPMUTATÁS

Hozzászólás