GÉMKAPOCS

KESZTHELYI TÁRSASJÁTÉKOS KLUB A GOLDMARKBAN

Tikal

2014. április 10. |

SZUBJEKTÍV

Emlékszem, amikor megvettük, állandóan tikaloztunk. Persze ez sok jó játékkal történt ugyanígy. Azóta is sokszor előkerül, és mivel ez egy játéktrilógia része, mindenképpen szeretném beszerezni a sorozat másik két tagját is (Java és Mexica). (Update: már megvannak :) Bár a térképlapkák húzogatása miatt rendesen szerencsefüggő, van azért lehetőségünk ügyeskedni és a többiek orra alá borsot törni. Külön jóság, hogy ha meguntuk az alapszabályokat, akkor játszhatunk úgynevezett profi változatot is, ami jelentősen lecsökkenti azt a bizonyos szerencsefaktort. A Tikal ugyan ennek ellenére sem lesz egy agysejtzsibbasztó heavy euro, de legalább egy igazán vérbeli taktikai játék, a családi liga egyik legjobbja. Ezen kívül szép és igényes – ami nálam szintén sokat számít. 1999-ben meg is nyerte a játékoszkárt.

A JÁTÉK LÉNYEGE

A játékban régészek vagyunk, akik piramisokat tárnak fel és kincseket ásnak ki. Ehhez először is húzunk térkép hexát, és letesszük valahová Ez lehet üres dzsungel (ami szívás), vagy találhatunk rajta valamilyen szintig már feltárt piramist, amit azután tovább tárogathatunk, vagy kincs lelőhelyeket. Minden körben van tíz akciópontunk, amivel régészeket kell toboroznunk, majd eljuttatni őket a megfelelő lelőhelyekre, és ha még marad, akkor piramis szinteket feltárni vagy kincsek után bányászkodni. Építhetünk a pályán is táborokat, hogy megkönnyítsük az embereink mozgását, elorozhatjuk mások piramisait, illetve cserélgethetünk is egymással kincseket is, amik fajtánként kettesével hármasával többet érnek, mint szólóban. Időnként beleszaladunk egy füstölgő vulkánba, akkor részeredményeket értékelünk, a végén pedig győz a legrámenősebb archeológus kolléga.

A profi szabályváltozattal a térképlapkákat nem véletlenszerűen huzigáljuk, hanem minden körben annyit fedünk fel, ahányan játszunk, és minden játékos az akciópontjai terhére licitálhat a lapok lehelyezési jogára.

VÁLTOZATOK

A Tikal durván hajaz a hollywoodi sikerfilmek babérjaira. Nem elég, hogy kapásból trilógiában készült el, de az első résznek van második része is. Na ez a nem semmi! De mivel nekünk nincs meg a Tikal 2 (sem), egyelőre nem tudok véleményt mondani róla. Majd ha láttam, izé, megvettem, pótolom.

SZABÁLYOK ÉS JÁTÉKISMERTETŐK

KINEK AJÁNLJUK?

  • Mivel a Tikal átmenet a családi és a gémer játékok között, inkább a már rendszeresen társasozóknak ajánljuk, 14-16 év felett. Jó bevezető játék a komolyabb stratégiázást igénylő és összetettebb játékok világába.

A KLUBUNKBAN JELENLEG ELÉRHETŐ

  • Tikal (1)

KÉPMUTATÁS

És neked hogy tetszik a játék? Írd meg a hozzászólásoknál!

Hozzászólás