GÉMKAPOCS

KESZTHELYI TÁRSASJÁTÉKOS KLUB A GOLDMARKBAN

Ubongo

2014. október 16. |

SZUBJEKTÍV

Él nálunk egy igen népszerű közhiedelem, miszerint ez az a társasjáték, amiben engem mindenki meg tud verni. Azonban gyorsan szeretném kijelenteni, hogy ez legfeljebb a magyar mondavilágnak képezi a részét, semmiképpen sem az objektív valóságnak! Ez csupán egy mítosz, egy minden valóságot nélkülöző urbán legenda. Teljességgel bizonyíthatatlan, én ugyanis én eleve nem vagyok hajlandó játszani ezzel a játékkal! Izé… Egyébként állítólag fantasztikus játék. Amikor a család hölgy tagjai megelégelik, hogy minden más társasban ronggyá nyerem magam, muszáj elővenni az Ubongot, hogy helyrebillenjen a lelki egyensúlyuk, a feleségem ne akarjon elválni, a lányom pedig ne fontolgasson egy feljelentést a gyámhivatalnál.

Akkor miért írok róla? Mert rajtam kívül mindenki más rajong érte.

És csak hogy rögzítsük a tényeket: volt már néhány eset, amikor igenis én nyertem! Igaz, hogy csak azért, mert jobban taktikáztam a kristálygyűjtögetésnél, ami egyébként teljesen mellékes része a játéknak. De sebaj, és akkor is!

Na jó, ha szubjektíven nem is, de objektíven az Ubongo tényleg jó családi társas. Minden más csak rizsa.

A JÁTÉK LÉNYEGE

Röviden: tetris redizájnolva.

Kicsit hosszabban: mindenkinek van egy készletnyi különböző méretű és formájú színes lapkája. Minden körben felhúzunk egy táblácskát, majd eldördül a startpisztoly, és az nyeri a kört, aki a leggyorsabban fedi le a tábláján lévő üres helyeket a megfelelő lapkakombináció felhasználásával. Ehhez egy speciális szimbólumokkal ellátott dobókockával dobunk, és az afrikai jelek mutatják meg, a készletből mely lapkák játszanak az adott körben.

Az első néhány másodpercben tehát ki kell válogatnunk a megfelelő lapkákat a készletünkből, és néha előfordul, hogy mire valaki összeszedi azt a négyet, amit használnia kell, addig egy másik játékos már ki is rakta az övét. Mindenesetre utána jöhet a tetriszezés. Két erősségben Ubongózhatunk, mivel minden lapka kétoldalas, három vagy négy elem felhasználásával versenyezhetünk. Ezeket esetleg lehet kombinálni is, ha eltérő korosztály játszik, a fiatalabbak a könnyebb, az idősebbek pedig a nehezebb felét használva a tábláknak.

Itt azonban nincsen vége – bár ez az Ubongo lényege – ugyanis miután mindenki végzett, a leggyorsabbak nekiállhatnak kristályokat begyűjteni a pályáról – az első helyezett kettőt körönként, a második egyet. Namost itt lehet taktikázni is kicsit (így szoktam nyerni néha), ugyanis a játék végi pontozás a begyűjtött kristályaink színétől és számától függ. Gyűjtögetni a négy afrikai égimeszelő valamelyikét léptetve lehet, és bizony néha a másik elől kell elhalászni azokat a kristályokat, amik épp neki kellenének, ha nyerni akarunk.

VÁLTOZATOK

Sokáig nem lehetett beszerezni a játékot a hazai boltokban, de mostanában végre több helyen is láttam (pl. Gémklub), bár sajnos nem olcsó (11.000 Ft épp). Én egy német akcióban vettem egy euróért vadi újonnan, ami azért jelentős különbség. De a lényeg, hogy kapható már itthon is. Azonban sajnos hazai boltokban a játékcsalád többi tagját egyáltalán nem láttam, pedig mivel nálunk a lányok tényleg rajonganak érte, megígértem, hogy beszerzem a másik két nagy dobozos Ubongót is. Vagy ugyanis junior, kettő és hatszemélyes változat, utazóknak kártyaverzió, van extrém kiadás, ahol a lapkákon szabálytalanabb területeket kell kiraknunk, illetve egy Extrem Crazy kiadás is, ami még erre is rátesz egy lapáttal. Van egy kisdobozos Trigo című változat, ahol megint más fajta elemeket kell rakosgatnunk, illetve ami a legizgalmasabb lehet, létezik Ubongo 3D is, amelyben térben kell játszanunk. A galériában lent mindegyikről mutatunk képet.

SZABÁLYOK ÉS JÁTÉKISMERTETŐK

KINEK AJÁNLJUK?

Az Ubongo nagyon hatékony készségfejlesztő társas – fejleszti a térlátást és a kombinációs készséget. Már egészen kicsi kortól játszható, ami azt jelenti, hogy egy 5-6 éves gyerkőc akár egyedül is nagyon jól elszórakozik vele. Nálunk nem egyszer történt, hogy míg a társasklubon anyuka játszott, a kislány vagy kisfiú leült egy másik asztalhoz, és egyedül végignyomta a dobozban található összes feladvány táblát. Laza családi kikapcsolódásra, iskolai felhasználásra, például a matematika órák feldobására tökéletes.

A KLUBUNKBAN JELENLEG ELÉRHETŐ

  • Alapváltozat

KÉPMUTATÁS

Hozzászólás