GÉMKAPOCS

KESZTHELYI TÁRSASJÁTÉKOS KLUB A GOLDMARKBAN

Utazás a föld középpontja felé

2014. április 14. |

SZUBJEKTÍV

Bár a társasjátékos szakmában ez a játék nem egy nagy durranás (értsd: a világranglistán csak a 2235. helyen áll, míg az Agricola például a 3.), én nagyon szeretem. Egyrészt mert mindmáig nagy Verne-rajongó vagyok. Másrészt mert tinédzserként nagy komolysággal akartam magam is régész lenni. És mert a társasnak is van egy nagyon szuper hangulata. De elismerem, ez tényleg szubjektív. Sokaknak mutattuk már meg, és van, akinek nagyon bejött, van, akinek egyáltalán nem. Ez van. Én akkor is szeretem.

A JÁTÉK LÉNYEGE

A játékot 2-4 fő játszhatja, akik ettől teljesen függetlenül mindig három régészt irányítanak – a regény három szereplőjét. Athost, Porthost és Aramist. Vagyis nem, az egy másik sztori. Otto Lidenbrock professzort, az unokáját Axelt, és Hans Bjelke izlandi hegyivezetőt. Azért valljuk be, az első hármast könnyebb megjegyezni :-)

A játék célja, hogy mindenféle foszília-kártyát gyűjtögessünk, ezek a mi kincseink és a győzelmi pontjaink. A tábla és maga a játék is három jól elkülönülő szakaszra van bontva. Az első a leghosszabb, és ott mindenki önzőzik, vagyis magának gyűjtöget. A második szakaszban tutajra szállunk, és onnantól együtt haladunk, tehát némiképp kooperatívvá válik a játék.

A saját körünkben két akció közül választhatunk. Vagy kártyákat gyűjtögetünk, amelyekből kétféle is van, az egyikkel haladhatunk a pályán, a másikkal különböző eszközökhöz juthatunk, amik a foszília-kártyák megszerzéséhez szükségesek. A másik lehetőségünk (ki hinné), hogy felhasználjuk az összegyűjtögetett lapjainkat, haladunk a pályán, és megszerezzük a foszília-kártyákat. Bármelyik játékos bármelyik régész kollégát léptetheti – így könnyen előfordul, hogy magunkban kiokoskodunk egy jónak látszó útvonalat, összegyűjtögetjük a lépésekhez szükséges lapokat és eszközöket, majd a közvetlenül előttünk álló játékos ugyanazzal a bábuval elbóklászik pontosan az ellenkező irányba. Ami már csak azért is gáz, mert a pályán csak előrefelé lehet haladni, sem visszafelé, sem csak oldalirányban nem – ez erősen behatárolja a lehetőségeinket. Ráadásul mindezt bonyolítja az is, hogy kutakodás közben vizet is kell gyűjtenünk, mert különben elveszítjük az értékes kincseinket.

Ha behajóztunk, akkor a tutajt már közösen irányítjuk, de kincsek továbbra is csak azoknak jár, akik rendelkeznek a felszedegetésükhöz szükséges eszközkártyákkal. A harmadik szakaszban pedig már gyűjtögetni nem lehet, csak elveszíteni az addig gyűjtögetett foszíliáinkat.

SZABÁLYOK ÉS JÁTÉKISMERTETŐK

KINEK AJÁNLJUK?

Nagyszerű családi játék! Verne-rajongóknak kötelező. Akik nem olvasták még a regényt, azoknak pedig azért, hogy a játék után legyen kedvük elolvasni. Vagy legalább megnézni a legújabb feldolgozását filmen.

A KLUBUNKBAN JELENLEG ELÉRHETŐ

  • IGEN

KÉPMUTATÁS

És neked hogy tetszik a játék? Írd meg a hozzászólásoknál!

Hozzászólás