GÉMKAPOCS

KESZTHELYI TÁRSASJÁTÉKOS KLUB A GOLDMARKBAN

Zombicide

2015. március 10. |

SZUBJEKTÍV

Jöjjön hát egy igazán frankó ameri, a Zombicide bemutatója!

Ez egy igazi túlélő-horror-zombis-akciójáték, rengeteg (értsd: több száz!) nagyon igényesen kidolgozott figurával és számtalan különféle küldetéssel. A játék kooperatív, ami azt jelenti, hogy a játékosok együtt harcolnak a játék ellen, az összhatás pedig nagyon jól hozza a méltán népszerű Walking Dead sorozat feszült hangulatát. Egyetlen példa a Zombicide magába szippantó hatására: egy barátunk kipróbálta nálunk a játékot, másnap jött a telefon, hogy megálmodta a nyerő stratégiát, és kérdezte, mikor jöhet legközelebb újra nekifutni az előző nap elbukott küldetésnek :-)

A Zombicide igazi “ameritrash” játék: nagyon erős a sztori és a hangulat, dráma- és karakterközpontú, erős a szerencsefaktor, de jó stratégia nélkül az egész semmit nem ér, nagyon jól működik az egymásra utaltság, az embereink fejlődnek és egyre több képességre tesznek szert a játék során. Persze mindennek meg is kell fizetni az árát: a játékidő 2-4 óra is lehet, a kiválasztott küldetéstől függően – de ez egy olyan pörgős játék, amely közben az idő múlására úgysem figyel senki.

A játék a harmadik “season”-nál, avagy évadnál tart, amelynek mindegyike több millió dolláros bevétellel zárta a Kickstarter kampányát – sőt, harmadszorra már csak 7 másodpercre (!) volt szükség a játék megjelenéséhez szükséges 100.000 dollár összegyűléséhez. Elmondhatom, hogy azon kevesek közé tartozok, akik kis hazánkban rendelkeznek a teljes eddigi Zombicide szériával és kiegészítőkkel, sőt, a rajongásom olyannyira masszív, hogy a közel 200 oldalnyi szabálygyűjteményt is én fordítottam, s készítettem el belőle a magyar változatot, és hamarosan a magyar Zombicide rajongói oldalt is világra segítem :-) Keszthelyiek tehát előnyben – gyertek játszani, mert minden a rendelkezésetekre áll, ha pár órára szívesen beleélnétek magatokat a Walking Dead világába!

AMI A LEGJOBBAN TETSZIK BENNE…

A hangulat. Főleg, ha olyan társasággal játszunk, akik bele tudják élni magukat abba, hogy a játék tényleg a túlélésre megy. Ilyenkor minden egyes döntést hangos vita előz meg, mert nem hibázhatunk!

A JÁTÉK LÉNYEGE

A játékban egyedi képességekkel rendelkező karakterek vagyunk egy zombikkal terhes posztapokaliptikus világban, egymásra utalva, körről-körre a túlélésért küzdve, az egyre csak szaporodó, és végül már mindent elárasztó zombihordák ellenében. Változatos pályákon kóborolhatunk élelem, fegyverek, hasznos eszközök után kutatva, különböző küldetéseket végrehajtva. Ajtókat kell betörnünk, hogy bejuthassunk az épületekbe, már ha van erre a célra szolgáló baltánk, kalapácsunk vagy bármilyen más eszközünk. Fegyvereket gyűjtögethetünk, a palacsintasütőtől kezdve (ami valljuk be, nem épp a leghatékonyabb fegyver a zombik ellen) a különféle ütő-vágó-szúró-lőfegyvereken át a láncfűrészig vagy a mindent elpusztító Molotov-koktélig. Kapcsolgathatunk kapcsolókat, építhetünk barrikádokat és toronyba mászva játszhatjuk el akár az amerikai mesterlövészt is. Vezethetünk autót, és persze gázolhatjuk vele az ellent, az idén megjelenő új kiegészítővel pedig már helikopterünk is lesz. Ráadásul a zombiknak több típusa, és egy típuson belül több fajtája is van, eltérő képességekkel. Vannak lomhák és gyorsak, sima harapdálók és fertőzők, emberek, kutyák és félelmetes mutánsok. A megjelenésüket külön kártyapakli “vezérli”, az emberek aktuális szintjének megfelelően adagolva a járkálókat. A körökben először a túlélők cselekednek, azután pedig a zombik hajtják végre automatikusan az akcióikat, mindig azokat az embereket támadva, akiket látnak vagy az általuk keltett zajok alapján hallanak. Sok-sok játék után is állítom, csak úgy van esélyünk a győzelemre, ha okosan mérlegeljük a döntéseinket és jól stratégiázunk, mert pusztán tűzerővel és szerencsével nem lehet kivinni a küldetéseket.

Összetett, rengeteg apró szabállyal rendelkező játékról van szó – de nem kell aggódni, a keszthelyi játékmester kisujjából osztja az észt – míg meg nem hal :-) De legalább nem kell a szabálykönyvet bújni!

Túlélők, harcra fel! A Goldmarkban megelevenedhet számotokra is egy pár órányi izzasztó zombiapokalipszis!

SZABÁLYOK ÉS JÁTÉKISMERTETŐK

KINEK AJÁNLJUK?

Akik ismerik Ricket és Carlt, Glennt és Maggie-t, Darylt, Carolt és Michonne-t. Vagy rajongtak a 28 nappal/héttel később filmekért, amik talán a legjobbak zombis témában. (Na jó, még a Legenda vagyok és a World War Z is elmegy.)

Egyszóval: azoknak, akik szeretnének egy kicsit gyakorolni egy esetleges posztapokaliptikus zombivészre, akik szeretik a kooperatív játékokat, a kalandokat és a küldetéseket, az adrenalint és a kihívásokat, a hentelős játékokat és a túlélő showt, a fantasztikusan kivitelezett figurákat és az összetett játékmenetet – és ráadásul még idejük is van minderre!

A KLUBUNKBAN JELENLEG ELÉRHETŐ

  • Zombicie alapjáték – Season 1.
  • Prison Outbreak – Season 2.
  • Toxic City Mall – Season 2.
  • Zombie Dogz kiegészítő
  • Dog Companies kiegészítő
  • Kiegészítő – Kickstarter Exclusive – zombigyűjtemény

KÉPMUTATÁS

Hozzászólás