GÉMKAPOCS

KESZTHELYI TÁRSASJÁTÉKOS KLUB A GOLDMARKBAN

Zooloretto

2014. október 8. |

SZUBJEKTÍV

Még a társasjátékos szenvedélyem kialakulásának kezdetén (rögtön a fertőzés után, amikor még nálunk is a Catan volt az überkirályság), magam is terveztem egy állatkertes társast. Legalább egy hónapig finomítgattam a szabályait és a játékmenetet, terveztem a kártyákat, a prototípust. Aztán valahol belebotlottam a Zoolorettoba – ami majdnem pontosan az volt, amit én is összeraktam. Mit ne  mondjak, az első felindulásomban nagyon kiakadtam: a hétszázát, kitalálok egy jó játékot, erre kiderül, hogy valaki már évekkel ezelőtt kitalálta szinte ugyanazt. Durván lemaradtam. A  második gondolatom viszont rögtön felvillanyozott: a hétszázát, ezek szerint én is tudnék évdíjas játékot tervezni :-) Nem tudom, lesz-e belőle bármikor is SdJ, de lassan az ötvenedik játékomon dolgozok…

Szóval a Zooloretto aranyos játék. Nálunk inkább a lányok szeretik, pedig nem is kifejezetten lányos játék. Vagy talán mégis – de az állatkert menedzselés már rögtön lehet nagyon is fiús. Mindenesetre jónéhány családi partit lenyomtunk már mi is az évek során. Aztán megjöttek a kiegészítők, és mint általában, a könnyed családi játék gyorsan átalakult kőkemény, és nem is túl rövid stratégiázássá.

A JÁTÉK LÉNYEGE

Van egy állatkertünk, amit be kell népesítenünk állatokkal. A játékosok számával megegyező teherautókra egymás után húzunk egy zsákból állatlapkákat. A játékosok bármikor dönthetnek úgy, hogy lecsapnak valamelyik teherautóra, és a rajtuk lévő állatokat a saját állatkertjükbe tehetik. A karámjainkba azonban mindig csak egy fajta állatot tehetünk, így folyamatosan figyelnünk kell azt is, ki milyen állatokat gyűjt. Pontokat a karámok telítettsége után kapunk. A játékot színesíti, hogy menet közben cserélgethetjük az állatkolóniáinkat a különböző nagyságú karámok között, építhetünk bódékat, amik plusz pontokat adnak, a párok szaporodnak, és ha fölösleges állatunk van, azt továbbadhatjuk a többieknek.

KIEGÉSZÍTŐK

Mint a legtöbb Spiel des Jahres, azaz Év Játéka díjjal rendelkező családi társashoz, a Zoolorettohoz is töménytelen mennyiségű kisebb-nagyobb kiegészítő jelent meg. Ezekkel kapunk rengeteg fajta új állatot, kiegészítő karámokat, új bódékat, különféle játékmenet módosító alkatrészeket. A magam részéről ezek a bővítmények kötelezőek, nagyon feldobják a játékot – legalább annyira, amint ahogy az Alhambrát a maga kiegészítői.

SZABÁLYOK ÉS JÁTÉKISMERTETŐK

KINEK AJÁNLJUK?

Elsősorban családoknak, gyerekeknek, állatkert-rajongóknak és bérleteseknek, valamint állatkerti dolgozóknak, a könnyed, tematikus játékokat szeretőknek. Nagyon jó bevezető játék a társasok világába, kedves és bájos játék, de azért izgalmas versengést is tud generálni. Mivel egymás állatait nem pusztíthatjuk ki, így túl sok konfrontáció sincsen – “békés” verzióban úgyis mindenki lezsírozza, kinek melyik teherautó kell majd, és így még a kisebbek sem fognak megsértődni, ha lecsapunk a gondosan összeválogatott szállítmányukra.

A KLUBUNKBAN JELENLEG ELÉRHETŐ

  • Alapjáték
  • XXL
  • Exotic
  • Goodie-box
  • Octopus
  • Kaméleon (Chameleon)
  • Karácsonyfa (Christmas Tree)

KÉPMUTATÁS

Hozzászólás